StoryEditor
SplitDožupan odgovara

Stipe Čogelja o koncesijama: Nitko nije sveta krava!

Piše Milena Budimir/I.BU.
20. siječnja 2022. - 16:46

Gradski vijećnici stranke Centar Srđan Marinić Igor Skoko održali su jutros press konferenciju za novinare pred zgradom Županije na kojoj su zagovarali oduzimanje koncesije tvrtki National d.o.o. za područje Bena. Potom je pred novinare izašao i zamjenik župana Stipe Čogelja.

Čogelja je kazao da je Skoko prvi preknuo s Facebook objavama na svom profilu. Razmišljao je, kaže, hoće li mu odgovoriti kao zamjenik župana i bivši pročelnik za pomorski turizam.

- Dugi niz godina surađujem s gospodinom Skokom, kao županijski vijećnik je malo naučio procedure, čak je i hvalio naš projekt "Pomorsko dobro" i govorio da je to najtransparentniji projekt u Republici Hrvatskoj, evo danas se malo predomislio. Valjda on najbolje zna zašto i kako. Onda se javio i gospodin Marinić koji očito ima puno vremena, ne stigne iskordinirati sve na Marjanu, onda se mora baviti temama koje očito nisu u njegovom fahu - rekao je Čogelja.

Dodao je da se sve svodi na čistu matematiku.

- Ako na Županijskoj skupštini usvojite odluku o odabiru, a unutar nje šprancu ugovora i prepišete podatke iz odluke o odabiru, u šprancu ugovora koja je za sve koncesionare ista onda imate ugovor o koncesiji. To je najtransparentniji i najbolji mogući način kako kontrolirati svakog koncesionara - kazao je zamjenik župana pa dodao da neće ulaziti u to što je Splitsko-dalmatinska županija kao najtransparentnija, dobila nagradu za projekt "Pomorsko dobro".

- Svi podaci koji po Zakonu smiju biti su transparentni i javni. Žao mi je da su pitali kolegu Ivoševića koji se malo bolje od njih snalazi u ovim pitanjima, koji je upućeniji. Čovjek nazove i pita jer imamo normalan odnos. Onda bi znali kako se u upravnom postupku se treba postaviti. Očito gospoda Marinić i Skoko moraju otići na popravni i naučiti kako Grad funkcionira. Nije to posao Županije da ih uči. Ja se nadam da će gradske službe naučiti kao što su i podučile gospodina Ivoševića, kako funkcioniraju upravni ugovori, odnosno obvezno-pravni odnosi. 

Čogelja je, potom, rekao da postoje neki izvjesni problemi vezani uz ugovor o koncesiji, ali i da je SDŽ prva županija po rješavanju problema na pomorskom dobru.

- Možda je naš problem što ne govorimo javno, ne slikajemo se i ne pilamo stupiće, ali mi smo napravili više oduzimanja koncesija nego sve jedinice lokalne samouprave u SDŽ i šire. Riješili smo velike probleme. To je naš posao - rezolutan je bio.

- Što se tiče Bena, pravilnikom o korištenju gospodarskog dobra iz 2018. godine je Grad Split dobio ovlasti da komunalni redari naprave zapisnik i da ga pošalju nadzornom tijelu da skratimo postupak i riješimo probleme te da ih stavimo na stol. Oni to ne koriste, a pitanje je zašto - naglašava.

Očito je pitanje Bena, kazuje, jedno prvoklasno političko pitanje i skretanje pažnje s nemoćnosti i nesnalaženja u vođenju Grada Splita gospodina Ivice Puljka.

Marinić, kaže Čogelja, nije imao ništa protiv davanja koncesije uz ispunjavanje triju uvjeta. Jedan od njih je isplaćivanje duga bivšeg koncesionara, dobivanje potvrde građevinske inspekcije da nema nelegalnog sagrađenih objekata te potpisvanje bianco zadužnica kojima svojom imovinom garantiraju ako dođe do neplaćanja. Sva tri uvjeta su, dodao je, ispunjena.

- Međutim, u međuvremenu se dogodi problem da građevinska inspekcija promijeni mišljenje i dođe na teren, da je dio objekata nelegalno sagrađen. Oni su izgrađeni 80-ih i 90-ih godina. Sad je odjedanput problem. Kad je bio drugi koncesionar, problemi nisu postojali. SDŽ rješava taj problem, koncesionar je počeo rušiti dio nelegalnih objekata.

Što se tiče dječjih sprava (koje još uvijek nema ateste, op.a.), rekao je:

- Redovito kontroliramo koncesionara i upozoravamo probleme. Ako se nastave daljnji problemi, nadzorno tijelo će utvrditi sve nepravilnosti. Pozivam Grad Split ako im se žuri da pošalju komunalne redare i dostave nam imena tobožnjih potkoncesionara koje mi tamo nismo našli kad smo već dva puta bili u nadzoru. Ako bude potrebe da se oduzme koncesija, vjerujte mi ta koncesija će biti oduzeta i nitko nije sveta krava - kazao je Čogelja pa istaknuo da su im djeca i dječja sigurnost na prvom mjestu.

- To je veliki problem što se mene tiče. Međutim, to nije nikakav razlog da se samo zbog toga oduzme koncesija. Imamo druge alate kao što je ugovorna kazna i koristit ćemo i dalje. Ako oduzmemo koncesiju zbog dječjih sprava, to znači da gubimo upravni spor- zaključio je zamjenik župana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 01:15