StoryEditorOCM
Split50. obljetnica

Stara ekipa iz osnovne se našla nakon 50 godina: nekadašnji prvašići iz splitske ‘Siromašne‘ prisjetili se uspomena

Piše Božidar Lončar
8. listopada 2023. - 17:05

Prvi dan škole prisjeća se većina ljudi. Neki u dobrom, neki u manje dobrom sjećanju. Pogotovo kako vrijeme prolazi, rado se prisjećamo svog djetinjstva i nekih bezbrižnih vremena. Papuče i kute, ista odjeća na svima, bez podjele na one koji nose "Nike" ili "Adidas", kaže nam Darija Matijević koja nas je pozvala da se s njom i njenim nekadašnjim školskim kolegama prisjetimo njihovog djetinjstva kada su, sada već davne 1973. upisali prvi D razred pod "paskom" razrednice Brede Vojnović. Tada se škola zvala "Đordano Borovčić Kurir" i otvorena je 1971.

Ta generacija, nastavlja Darija Matijević, nije znala za podjele, osim one „stare”: tko je u „našoj”, a tko u suprotnoj smjeni. Domaćinstvo, botanička grupa, „laštik”, „graničar” samo su neke od lijepih uspomena iz današnje perspektive gledano sada već starih vremena. Kaže nam Darija Matijević kako se sjeća vremena kada su u botaničkoj grupi vodili brigu o fikusu u atriju starom više od 50 godina koji je danas, na neki način, simbol škole i kojem smo nekoć pisali.

image
Nikola Vilić/Cropix

Uz poruku „dobrodošli prvaši” njih dvadeset i dvoje je napravilo zajedničku fotografiju, a onda, baš kao nekoć, ponovno sjelo u školske klupe. I, sudeći prema slikama, dobro su se nasmijali s razrednicom i nastavnikom engleskog Miljenkom Vujanovićem zvanim "Meja", opisuje Darija Matijević.

Nakon škole, druženje je nastavljeno u restoranu u "Lučici" gdje se okrugla obljetnica proslavila do kasnih noćnih sati uz pjesmu „Kako je dobro vidjeti te opet” grupe „Novi Fosili”, rekla nam je.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image












 

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:57