StoryEditorOCM
Crna kronikaProsvjetari na sudu

Bivša ravnateljica OŠ u Splitu izgubila spor protiv profesora kojeg je tužila za klevetu: ‘Čuvala je mjesto za svoju kćer, što je čisti nepotizam!‘

30. ožujka 2021. - 09:16

Bivša ravnateljica splitske OŠ "Plokite" Ksenija Burić neće, ako je suditi po nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu, dobiti 105 tisuća kuna koliko je tražila od splitskog profesora povijesti Ivana Jujnovića zbog povreda časti i ugleda, a nakon što je on još prije 11 godina na tiskovnoj konferenciji, govoreći o mitu, korupciji i nepotizmu u prosvjeti, iznio detalje o tome kako je ona kao ravnateljica zaposlila svoju kćer u školi "Plokite".

Naprotiv, prema presudi sutkinje Dunje Ljubičić, Burić će Jujnoviću morati platiti nešto više od 31 tisuću kuna sudskih troškova.

"Tuženik je naveo: Mito, korupcija, nepotizam, voluntarizam ušli su u svaku poru obrazovnog sustava. Najdrastičniji primjer imamo u Splitu u OŠ 'Plokite', gdje je ravnateljica Ksenija Burić mjesecima čuvala radno mjesto za svoju kćer Anu Sarić. Zaposlila ju je dan nakon što je diplomirala u siječnju 2001. Radila je 6 mjeseci i nakon toga je stalno na bolovanju, 9 godina. A to je moguće samo zato što im je Duje Marasović brat, odnosno ujak" - stoji, među ostalim, u tužbi bivše ravnateljice Burić. Marasović je, inače, bivši ravnatelj KBC-a Split i HDZ-ov saborski zastupnik.

U svojoj presudi sutkinja Ljubičić navodi kako je Jujnović u travnju 2013. godine pravomoćno oslobođen krivnje za kazneno djelo klevete te da iz te presude proizlazi da nije imao namjeru klevetati Burić, već je, "govoreći na tiskovnoj konferenciji o zapošljavanju Ane Sarić u OŠ 'Plokite' očito postupao u svrhu zaštite društvenih interesa".

- Po mišljenju ovog suda, namjera tuženika nije bila vrijeđati i klevetati tužiteljicu, jer je tuženik na toj konferenciji kao eklatantan primjer nepotizma iznio primjer OŠ „Plokite“ u Splitu, u kojoj je tužiteljica kao ravnateljica te škole zaposlila svoju kćer... - navodi sutkinja Ljubičić u svojoj presudi. Pojašnjava dalje da je nepotizam termin kojim se označava "popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite obitelji ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima, dok kriterij stručne ili osobne sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu".

- Doista, zaposliti svoju kćer na mjesto za koje je tek stekla reference, pa makar i putem Školskog odbora, predbacujući upravo Školskom odboru zasluge za izabir svoje kćeri u radni odnos na neodređeno vrijeme, predstavlja nepotizam u najkonkretnijem svom obliku. Sve to kod notorne činjenice da se mladi obrazovani ljudi pripremani za prosvjetna zanimanja, bez obzira na svoje stručno i odgovorno ponašanje, teškom mukom zapošljavaju na radno mjesto za koje su pripremani. Godinama se isti moraju prijavljivati na razne natječaje za zamjene kako bi stjecali iskustvo i kako bi bili u mogućnosti saznati kada će se neko radno mjesto "osloboditi", da bi onda sve svoje snage orijentirali na dokazivanje svojega znanja i svoje stručnosti s ciljem dobivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme. Sve to Ani Sarić nije trebalo i nije morala proći taj težak i trnovit put, prema motrištu ovog suda, ne iz razloga što se toliko svidjela i nametnula Školskom odboru, već upravo zato što je njezina majka ravnateljica škole u kojoj je natječaj raspisan - vrlo je jasno i decidirano u svojoj presudi napisala sutkinja Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 10:53