StoryEditorOCM
Splitda im se naspavat

Stanovnici splitskog kvarta izluđeni zbog buke koju trpe 24 sata dnevno: Njihovo tuljenje čuje se u mrtvoj tišini noći

Piše Lucija Vujnović
4. srpnja 2023. - 07:49

Stanari Đorđićeve i Gajeve shvatili su da nešto nije u redu s rashodovanim brdsko-planinskim ventilatorima koji su ugrađeni oko 2000. godine u Marjanskom tunelu. Ugrađeno ih je osam, a kupljeni su, navodno, za 250 tisuća maraka.

Da nešto ili ništa nije u redu s njima, stanari su shvatili istoga trena uočivši da su ventilatori uključeni 24 sata dnevno, radeći u ručnom režimu i proizvodeći neizdržljivu buku.

- Buka je slična polijetanju eskadrile teških bombardera - uspoređuje Svjetlana Cinoti, stanarka Đorđićeve.

image
Duje Klarić/Cropix

Svjetlana navodi kako su idućih godina stanari okolnih zgrada, izmoreni od ventilatorskog zlostavljanja, vodili “borbu na život i smrt s Gradom, koji je tvrdio kako problema nema”. Nakon toga su ipak priznali da problem postoji, ali je županijski.

image
Duje Klarić/Cropix

- Oni su odgovornost prebacivali na Grad, a uključio se i Zavod za javno zdravstvo, razne inspekcije... I tako je to išlo, ništa se nije mijenjalo, ventilatori su radili i radili i postupno stresom ubijali stanare - piše frustrirana stanarka ovog područja Splita.

Nakon puno izgubljenih živaca, iznenada, odlučili su umiriti stanare ugradnjom automatske regulacije, iako su bili protiv jer su, kaže, tražili ugradnju novih ventilatora primjerenih gradskim uvjetima. Razlog odbijanja ovog zahtjeva je taj što su rekli da je skupo.

image

Zbog brojnih auta u tunelu, dobro se ‘zadimilo’

Duje Klarić/Cropix

- Tu su automatiku platili četiri puta više od prvotnih ventilatora i ništa nisu postigli, ‘bombarderi su i dalje letjeli’ posebno mučno noću. Tražili smo i dobili iz Zagreba nepristranog stručnjaka za buku, a mjerenja su pokazala da je nivo buke neprihvatljiv za gradske uvjete i… opet ništa, pojeo vuk tovara”, kaže gđa Svjetlana.

image
Duje Klarić/Cropix

- U gradskoj komunali pojavio se pozitivac Damir Babić i ventilatori su isključeni, i to je trajalo najmanje 15-ak godina, do prije koji mjesec kada su opet proradili - požalila se stanarka koja kaže kako nije sigurna koliko njih radi te da rade u čudnom režimu. - Njihovo tuljenje čuje se u mrtvoj tišini noći, ali ga nema danju kada je promet najgušći. Pitanja je mnogo, a odgovora nema jer nitko iz Grada ne odgovara. Slali smo mailove Gradu preko Split Smarta, slali smo ih i osobno gospođi Leoni Grgić, Bojanu Ivoševiću i – ništa. Na telefon se javlja isključivo sekretarica - žali se.

image
Duje Klarić/Cropix

Poslali smo upit Gradu.

- Zbog povećanog broja vozila koja u posljednje vrijeme svakodnevno prometuju tunelom i nepovoljnih vremenskih uvjeta dolazilo je do povećanog zadimljavanja u samom tunelu te smo slijedom toga bili prisiljeni povećati brzinu vrtnje samih ventilatora.

image
Duje Klarić/Cropix

Taj model rada trajao je do prije nekoliko dana kada je ponovno vraćen prijašnji režim, a sve radi smanjenja povećane buke - odgovorili su nam iz Odsjeka za promet i komunalno održavanje objasnivši kako ventilatori u tunelu rade u kombinaciji prve i druge brzine (dok je maksimalna brzina četiri) - odgovorili su nam iz Grada. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:31