StoryEditor
Splittraži se rješenje

Stanovnici Spinuta i Varoša, počeli su radovi u Gajevoj, izborite mukte parking! Prometni redari sve su ažurniji u kažnjavanju...

Piše Ivana Perković
27. listopada 2020. - 07:27
Obnova Gajeve odvijat će se u fazama, ali problemi s dodatnim manjkom mjesta za vozila već su prisutniDuje Klarić/Cropix

"Cestarovi" radnici jučer su započeli s pripremnim radovima za potpunu rekonstrukciju Gajeve ulice.

Podsjećamo, rekonstrukcija je umalo odgođena rebalansom gradskog proračuna, no u Banovini su na vrijeme shvatili propust i novac za tu namjenu ipak je "preživio". Za kompletnu obnovu kolnika i nogostupa planirano je 1,24 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti dovršeni do kraja godine.

Poznato je da je u nedostatku uređenog parkinga za stanare Velog Varoša i Spinuta Gajeva posljednjih godina postala alternativno parkiralište. Metalne ljubimce ostavljalo se posvuda, po kolniku, pločniku i zemljanim površinama.

Gdje će građani sa svojim automobilima dok traju radovi, odnosno nudi li im Grad alternativu, upitali smo Damira Babića, voditelja Odsjeka za komunalne poslove:

- Nažalost, u ovom trenutku nemamo površina koje bismo ponudili stanovnicima tog dijela grada za vrijeme trajanja radova, ali otvoreni smo za prijedloge. Da se radi o Mertojaku, ne bi bilo nikakvih problema, ali u Varošu je to nemoguća misija, jednostavno ćemo se svi skupa morati strpjeti dok se Gajeva ne rekonstruira.

image
Bliže se lokalni izbori, pa su se gradski oci sjetili da su i Bilice u Splitu
Božidar Vukičević/Cropix

Neka utjeha stanarima okolnih zgrada jest da neće cijela ulica biti zatvorena cijelo vrijeme. Radit će se u fazama, pa će dio prometnice uvijek biti dostupan za njih i njihove automobile.

Budući da je Grad, kako kaže Babić, otvoren za prijedloge Varošana, upitali smo Mirka Ruščića, predsjednika Gradskog kotara Varoš, hoće li tražiti zamjensko parkiralište za stanare.

- Rado ću se zauzeti za stanare, da im se omogući parkiranje na nekim drugim lokacijama. U blizini imamo tri uređena parkirališta - Kragićeva poljana, Svačićeva ulica i Stari plac. Uputit ću dopis "Split parkingu" s molbom da se stanovnicima tog dijela Varoša i Spinuta, dok traju radovi, omogući barem dio ovih mjesta besplatno - kaže Ruščić i dodaje da mu ionako stalno stižu primjedbe o nedostatku parkirališnih mjesta, a, kako doznajemo, prometni redari sve su ažurniji u kažnjavanju pa građani više nemaju kamo s vozilima.

Zvuk teških građevinskih strojeva i privremena prometna regulacija krajem tjedna postat će prošlost za stanovnike Ulice Bilice II. Nakon polaganja vodovodnih i elektroinstalacija, "cestarovci" su započeli postavljanje novog asfalta.

Jakov Anterić, voditelj održavanja gradskih prometnica u toj tvrtki, naglašava kako je ovo jedan od rijetkih primjera kako bi trebala izgledati obnova ulice nakon ugradnje instalacija.

- Cesta se nakon polaganja instalacija neće "krpati", već će biti asfaltirana u punom profilu, što je, nažalost, rijetkost - govori Anterić, a planirani završetak radova na Bilicama je - u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 17:22