StoryEditor
SplitREVOLUCIJA U KVARTU

Stanovnici Blatina prije svih će na izbore, čelnik kotara organizira ‘referendum‘ o sudbini Šimićeve ulice: ‘Postoje dvije mogućnosti, neka građani sami odluče‘

Piše Milena Budimir
23. svibnja 2022. - 12:05

Prvi put u našem gradu održat će se svojevrsni referendum u gradskom kotaru. Ekipa s Blatina odlučivat će sama o tome žele li da regulacija prometa u Šimićevoj ulici ostane jednosmjerna ili da se prometnici vrati dvosmjerni režim.

- Kad je započela sanacija i radovi na garaži u Šimićevoj, prometni stručnjaci su dali prijedlog da ulicu napravimo jednosmjernom u skoro cijeloj njenoj dužini, kako bi stvorili nova parking mjesta.

Jedna traka je tako pretvorena u parking mjesta i ta prometna regulacija je bila predviđena samo dok traju radovi na garaži. Nakon sanacije garaže započeli su radovi u ulici Škrape zbog čega smo produljili rok s ovom prometnom regulacijom i to traje još i danas - pojasnio nam je Davor Matijević, predsjednik GK Blatine na današnjoj konferenciji za novinare.

image

Davor MATIJEVIĆ

Sdp Press

U posljednje vrijeme javljali su mu se brojni stanovnici kotara i predlagali da se trajno ostavi takva prometna regulacija. No, dio stanara je i negodovao zbog toga.

- S prometnog i sigurnosnog aspekta moguće je ostaviti ovakvu regulaciju, a moguće je i vratiti na staro, kao dvosmjernu ulicu. To je odluka koju Vijeće kotara može donijeti samostalno, ali s obzirom na to da direktno utječe na sve stanovnike našeg kotara i s obzirom da imamo oprečna mišljenja po ovoj temi Vijeće je odlučilo raspisati referendum i omogućiti stanovnicima da sami odluče - kazao nam je.

image

Šimićeva ulica

Božidar Vukičević/Cropix

I tako će i biti. Referendum, premda je to u biti zbor građana, će se održati u nedjelju, 12. lipnja i to od 7 do 19 sati. Glasanje će se provesti na dva načina: standardno glasovanje u prostorijama kotara, na koje su birači naviknuli, ali održat će se i glasovanje preko aplikacije.

Svi će stanovnici biti obaviješteni o samoj proceduri, dobit će na svoje kućne adrese upute za glasanje, kao i kodove za priključenje na aplikaciju. Online glasanje će svakako izazvati veći odaziv građana.

image
Sdp Press

- Uz referendumsko pitanje o prometnoj regulaciji postavit ćemo i drugo pitanje gdje ćemo tražiti da građani odluče što žele da bude iduća investicija Vijeća kotara. Želimo najviše moguće involvirati naše susjede, kako u rad Vijeća, tako i da direktno utječu na promjene koje se događaju u našem kotaru - rekao je Matijević.

Zanimljivo je kako je aplikacija za glasanje napravljena na način da ju je moguće koristiti i u nekim budućim, sličnim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2022 13:38