StoryEditorOCM
SplitNE MOGU DO SVOGA

Stanarima jedne od najljepših splitskih ulica blokirano 50 garaža, stižu im i kazne! A tek ova poruka šefice iz Grada...

Piše Sandi Vidulić
12. travnja 2024. - 08:05
Radovi na Putu Firula od broja 53 do 57 gdje se stanari muče s parkingom i ne mogu pristupiti do svojih garažaSaša Burić/Cropix

Radovi na spoju sustava odvodnje južnog sliva Grada Splita na UPOV Stupe i dogradnji pomorskog ispusta Stobreč, koji se trenutno izvode na prometnici Put Firula, svakako su važan zahvat za grad, ali to sada zagorčava život stanarima na adresama Put Firula 53, Put Firula 55 i Put Firula 57.

Naime, radovi već danima blokiraju pristup prema 50-ak garažnih mjesta. No, još veći problem, kako nam se žale stanari, jest što im komunalni redari ispisuju kazne za nelegalno parkiranje automobila koje oni u nedostatku parkinga smještaju na obližnjim površinama. Uz to, "Pauk služba" im odvozi automobile.

Problem kako naći parking mjesto u ovom kvartu nije lako rješiv. Kako kažu stanari koji su nam se obratili, ova zgrada koja ima nekoliko ulaza nalazi se na jako frekventnoj lokaciji, tu su smješteni "Biberon" sushi bar, caffe bar "Starbox", a preko puta su teniski tereni na Firulama. Problem je, dodaju, što je gotovo nemoguće pronaći parking mjesto tijekom jutarnjih sati u uobičajenoj situaciji, kada je cesta otvorena jer tu najčešće parkiraju ljudi koji odlaze u bolnicu Firule na preglede.

image

Radovi na Bačvicama zbog kojih je stanarima blokiran ulaz u zgradu

Čitateljica

- Nakon zatvaranja prometnice Put Firula, a time i 50-ak garaža, nema prostora gdje se u blizini stambene zgrade automobili mogu parkirati, a pauk služba kontinuirano kruži i odvozi nepropisno parkirane automobile, te komunalni redari stalno stavljaju kazne. U zgradi žive stanari s malom djecom, kao i stariji ljudi, koji svakodnevno kruže po kvartu više od pola sata tražeći parking jer do svojih garaža ne mogu doći. - žale se stanari s Puta Firula, a dio njih je u ovom slučaju angažirao odvjetnicu Miju Šarić.

Ometanje posjeda

Naime, smatraju kako su "Vodovod i kanalizacija" d.o.o., koji su investitor radova, izveli, kako se to pravnom terminologijom kaže, smetanje posjeda njihove nekretnine "tako da su blokirali ulaz u garažu stambene zgrade u kojoj se nalazi 50-ak garaža, a da nisu na adekvatan način obavijestili vlasnike, prilikom čega je nekoliko automobila ostalo u garažama i za koje postupanje nisu dobili dozvolu vlasnika, a onda bez imalo razumijevanja gradskih vlasti komunalni redari pišu kazne (ne postoji način da se automobili propisno parkiraju jer ne postoje parkirna mjesta u blizini da zadovolje kapacitet blokirane garaže) i pauk služba kontinuirano odvozi automobile".

- Osobno sam bila zaposlena pri uredu Europske unije kao projekt menadžer za fondove EU i dobro mi je poznato da postoje jako stroga pravila koja je potrebno poštovati pri projektu koji se financira sredstvima EU-a. Međutim, u konkretnoj situaciji nije ispoštovano niti ono što je uobičajeno pri poduzimanju građevinskih radova, što se radi kada nekome uskratite ili ograničite vlasnička prava, odnosno, ako nam je zatvoren ulaz u garažu, da nam se barem osiguraju parking mjesta - napominje jedna stanarka.

Nema oprosta

Nakon što su nam se obratili stanari, kontaktirali smo "Vodovod i kanalizaciju". Pitali smo ih zašto ViK nije u dogovoru s Gradom stanare poštedio plaćanja kazni za nepropisno parkiranje dok im je onemogućen pristup garažama? Ili, zašto ViK nije izašao u susret stanarima dok traju radovi i osigurao zamjenska mjesta za parkiranje?

image

Radovi na Firulama i Zenti su zagorčali život tamošnjim stanarima

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Idući dan su nam iz "Vodovoda" rekli kako će stupiti u kontakt s Gradom da vide može li se nešto riješiti oko ispisivanja kazni. No, iz odgovora koji smo dobili ispada kako nisu ništa riješili, već mole građane za strpljenje i obećavaju da će požuriti s radovima.

- Uputili smo službeni zahtjev Gradu Splitu s molbom da se dopusti privremeno besplatno parkiranje za stanare zgrade Put Firula 53 i 57 na postojećem javnom parkingu u ulici Put Firula (koji je inače na plaćanje) preko puta trgovine "Studenac", za vrijeme dok traju radovi na dionici od Cvjetne ulice (kolni ulaz za Zentu) do Spinčićeve ulice. Također, zatražili smo od izvođača radova da što prije završe navedenu dionicu kako bi se stanarima omogućio nesmetan prilaz kućama.

Sukladno dobivenim informacija od izvođača radova, navedena dionica će se nastojati dovršiti u petak 12. travnja 2024. do konca dana, a najkasnije u ponedjeljak 15. travnja 2024. će biti puštena u dvosmjerni promet - stoji u službenom odgovoru koji smo dobili iz ViK-a.

- Još jednom se ispričavamo stanarima zbog nastalih neugodnosti tijekom izvođenja radova, ali, nažalost, nije moguće radove izvoditi bez ometanja kolnog pristupa kućama. Činimo sve što je u našoj moći da se ometanje smanji na najmanju moguću mjeru - tvrde iz "Vodovoda" i dodaju kako oni inače kontinuirano obavještavaju javnost na društvenim mrežama, portalima i na stranicama Grada Splita o dinamici izvođenja radova na projektu aglomeracije Split - Solin.

image

Radovi na Firulama i Zenti su zagorčali život tamošnjim stanarima

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Stanarka iz Puta Firula 53 kaže da su je nakon našeg maila koji je poslan ViK-u kontaktirali i da ih je zanimalo jesu li im komunalni redari ispisivali kazne i je li pauk dizao aute. Kaže da su im poslane slike kao dokaz.

Međutim, problem se, izgleda, pojavio na strani Grada. Naime, u Upravnom odjelu za komunalne poslove nisu pokazali nimalo fleksibilnosti. Poslali smo upit pročelnici Leoni Grgić, u kojem smo opisali situaciju i pitali zašto se nije izašlo u susret stanarima dok traju radovi.

Neumoljiva pročelnica

- Prema nepropisno parkiranim vozilima ovlasti postupanja imaju policijski službenici i prometni redari. Ako je riječ o kažnjavanju na zelenoj površini, tada ovlasti imaju komunalni redari. Redarstvo je dužno izaći po prijavi i sankcionirati prekršaj. Postupanje na suprotan način predstavljalo bi kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti - odgovorila nam je pročelnica Grgić.

Iz odgovora Grada proizlazi da bi bilo kazneno djelo ne kažnjavati stanare kojima je zbog građevinskih radova onemogućen pristup njihovim garažama.

Dakle, "Vodovod" je na koncu pokazao želju da se pokušaju riješiti problemi, iako se već danima blokiraju stanari, ali iz odgovora pročelnice ispada da bi onaj redar koji ne ispiše kaznu ljudima koji ne mogu doći do svoje garaže mogao biti kazneno gonjen.

- A što je s kršenjem Ustava na ovakav način, nemate pravo koristiti svoju imovinu i još vas kažnjavaju? - pitaju se stanari s Puta Firula.

image

Radovi na Putu Firula od broja 53 do 57 gdje se stanari muče s parkingom i ne mogu pristupiti do svojih garaža

Saša Burić/Cropix
image

Radovi na Putu Firula od broja 53 do 57 gdje se stanari muče s parkingom i ne mogu pristupiti do svojih garaža

Saša Burić/Cropix
image

Radovi na Putu Firula od broja 53 do 57 gdje se stanari muče s parkingom i ne mogu pristupiti do svojih garaža

Saša Burić/Cropix
image

Radovi na Putu Firula od broja 53 do 57 gdje se stanari muče s parkingom i ne mogu pristupiti do svojih garaža

Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:39