StoryEditor
Split'Splite, probudi se'

Srednjoškolcima se u prosvjedu za klimu pridružio i prof. Visković: 'Zakasnili smo, Palača će vrlo brzo biti pod morem!?'

Piše Gabrijela Radanović
20. rujna 2019. - 15:26
prosvjed_klima17-200919

Globalnom pokretu naziva "FridaysForFuture" (Petkom za budućnost) već drugi put su se pridružili i splitski srednjoškolci.

U suradnji s udrugom "Zeleni Dalmacije" organizirali su prosvjed kojim žele apelirati na postojeće probleme koji se tiču zagađenja okoliša i klimatskih promjena te pozvati odgovorne na njihovo rješavanje. Prosvjedima za klimu mladići i djevojke sve glasnije izražavaju zabrinutost za svoju budućnost, a u šetnji s porukama i transparentima su im se pridružili i nešto stariji istomišljenici.

- Splite, probudi se!!! - poručili su svojim sugrađanima i danas nešto iza 13 sati, 400-tinjak okupljenih krenulo je u prosvjednu šetnju gradskim ulicama od zgrade Hrvatskog narodnog kazališta preko Marmontove, Zapadne obale do Banovine.

Dižu svoj glas protiv pasivnosti vlasti ili, kako kažu, klimatske krize. Sudeći po porukama koje šalju, "odraslima" zamjeraju što se malo radi na tome da se promjene i proces globalnog zagrijavanja pokušaju ublažiti ili zaustaviti.
- Odraslima zamjeramo što se ponašaju kao djeca. Zavaravaju se nekakvim koševima u koje nas stavljaju da bi nas udaljili od važnih tema. Ne informiraju ljude i ne mogu priznati globalnu katastrofu koja nam slijedi - oštra je Mirta Čenić, jedna od organizatorica prosvjeda, članica splitskog ogranka "FridaysForFuture".

Kad su se splitski učenici proljetos pridružili globalnim prosvjedima za klimu, Mirta je bila maturantica Turističko-ugostiteljske škole, sada je studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Jedan od načina kako smanjiti posljedice koje će buduće generacije na svojoj koži itekako osjetiti je i odvojeno prikupljanje otpada, u čemu su naši sugrađani jedni od najgorih u Hrvatskoj, ali i šire.

- Odvaja se samo dva posto otpada u Splitu i zbog toga smo tužni. Želimo upravo ovim putem osvijestiti roditelje i starije sugrađane da ako ne žele radi sebe, da to čine radi svoje djece i unučadi. Jedino tako njima mogu osigurati svjetliju budućnost - poručila je Čenić, a podršku u tome dalo joj je još nekoliko stotina vršnjaka.

- Osjećamo odgovornost i nužno je da podižemo svijest javnosti o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Za sada se ne poduzima ništa da se smanje posljedice takvih promjena, zato ovim prosvjedom upozoravamo da je nužno pokrenuti se - kazala je Zoe Burazin, 16-godišnja učenica drugog razreda splitske Zdravstvene škole.
Prosvjedu se pridružio Nikola Visković, umirovljeni profesor i pravnik, koji je napisao je više od šest stotina znanstvenih i publicističkih tekstova pravne i politološke tematike, a prvi se u Hrvatskoj sustavno bavi pitanjima kulturne zoologije i kulturne botanike. Kao i puno mlađi prosvjednici od njega, oštro je osudio vlast koja, kako je kazao, troši novac na besmislene vojne objekte, putovanja, nabujalu birokraciju, avione, brodove, plinske terminale…

- Sve je to u ovom trenutku krajnja glupost. Za sada treba financirati škole i bolnice u kojima su djelatnici katastrofalno loše plaćeni i osiromašeni. Treba uložiti u obrazovanje ljudi. Treba početi graditi ona sredstva koja olakšavaju ovu tranziciju koju doživljavamo - naglasio je Visković i dodao:

- Prije deset godina smo imali vremena za poduzeti nešto. Tada sam govorio da je pet minuta prije 12. Sada više nije pitanje hoćemo li doći do zagrijavanja od dva posto u sljedećih 20 godina, što znači podizanje mora jedan metar. Dakle, Dioklecijanova palača će biti pod morem s još nekoliko stotina luka - poručio je umirovljeni sveučilišni profesor.
Sadašnja mladost, naveo je Visković, nema usporednih točaka s prošlošću. Ne znaju što su bila proljeća i jeseni, pa će se oni na nove temperature naviknuti, ali zato stariji - neće. Tim više, tvrdi naš sugovornik, impresionira ga što mladi protestiraju i što su stekli visoku svijest "koju stariji iz egoizma nemaju".

 

#SPLIT# PETKOM ZA BUDUĆNOST# PROSVJED ZA KLIMU

Izdvojeno

08. srpanj 2020 15:49