StoryEditorOCM
SplitTko je kriv?

Srđan Marinić: Ne zna se što je s potkornjakom na Marjanu, koliko je stabala ostalo ni tko upravlja šumom. Zna se da je šteta milijunska i vrijeme je za hapšenja

19. listopada 2019. - 18:50

Financiranje Programa gospodarenja za Park-šumu Marjan loš je potez Javne ustanove za upravljanje Park-šumom, smatra Srđan Marinić, predsjednik Društva "Marjan", jer je izrađivaču platila 140.000 kuna za dokument koji je odbačen.

– Imam informacije od drugih tvrtki da nikada nisu sklopili tako povoljne ugovore. Ovdje je plaćeno 80 posto ugovorene cijene za ništa, jer je Ministarstvo odbilo program. Sada se ne zna točno stanje u pogledu suzbijanja potkornjaka, niti koliko ima stabala u šumi, niti tko njome gospodari, niti tko će i kako u budućnosti to činiti – napomenuo je Srđan Marinić na današnjojkonferenciji za novinare Društva u njihovim prostorijama na Rivi, koja je održana zbog odbacivanja Programa gospodarenja od Ministarstva poljoprivrede

Marinić je još istaknuo kako je problem i u upisu vlasništva. Društvo "Marjan" smatra da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara trebao potpisati tabularnu izjavu koju je dostavio DORH, a kojom bi predao Marjan u vlasništvo države.

– Da je gradonačelnik to potpisao, tada bi vlasništvo upisala Republika Hrvatska i sve ono što se do sada događalo sa sanacijom bila bi obveza Hrvatskih šuma o njihovu trošku – smatra Marinić, koji je istaknuo da bi Grad tako uštedio 15 milijuna kuna, koliko je u međuvremenu potrošeno za sanaciju i rad Javne ustanove. U Društvu smatraju da bi netko trebao odgovarati za milijunsku štetu koja je nastala time što gradonačelnik nije htio potpisati tabularnu izjavu.

Druga tema odnosila se na polemiku koja je nastala zbog prozivke predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića, koji je prozvao udruge da su odgovorne za lošu sanaciju Marjana i upitao ih zašto nisu prosvjedovale kao što su to učinile kad je Javna ustanova predlagala da se probiju vlake.

– Probijanje vlaka u šumi nije moglo biti prihvaćeno jer je program radila osoba koja za to nije bila ovlaštena, a privremena pročelnica u Županiji Marija Vuković rekla je da takvo ponašanje još nije doživjela. Što se tiče našeg prosvjedovanja, neće nam netko govoriti kad ćemo prosvjedovati. Onda je bilo vrijeme za prosvjedovanje, a sada je za hapšenje – podvukao je Marinić, koji je naglasio da za ovako loše provedenu sanaciju netko mora odgovarati te je napomenuo da kao član Povjerenstva za Marjan nije dao suglasnost za korištenje vučnica, koje uništavaju tlo i sastojinu i zabranjene su u mnogim zemljama, a primijenjene su na Marjanu.


PROSTORNI PLAN
Gdje je nestala karta?
U Društvu "Marjan" tvrde da je postojala grafička karta Prostornog plana Splita iz 80-ih godina u koju su bila ucrtana građevinska područja zajedno s katastarskim česticama, ali je nestala. U Gradu su im, navode, rekli da nikad nije bilo karte iz 80-ih, iako je po zakonu morala postojati. Je li zadnjih desetljeća na djelu muljaža s nezakonito uspostavljenim građevinskim područjima? U Društvu "Marjan" vjeruju da jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 20:46