StoryEditorOCM
Splitapel očajnika

Sramota: vandali razmontirali remek-djelo!; Srđan Kovačić: Ljudi, spasimo Vaska, neprocjenjiv je!

25. veljače 2017. - 17:20
hotel_jadran5-230217

Vratimo Lipovca na Zvončac! Tako bi mogao glasiti slogan akcije koju su pokrenuli članovi Skupštine Sportskog društva Jadran, a sve u sklopu opsežnih priprema za proslavu stogodišnjice ovog stožernog splitskog kluba koja ih čeka 2020. godine.

Veličanstveno djelo Vaska Lipovca krasilo je jedan od zidova Hotela Jadran na Zvončacu, u plitki reljef na dubini od 20 centimetara Lipovac je utkao život ovog splitskog kluba, 14 figura igralo je vaterpolsku utakmicu, a našlo se tu mjesta i za kupače, plivače te naravno jedan brod daleko, u pozadini, na pučini.

Dio tih figura devedesetih godina prošlog stoljeća je “otplivao” sa Zvončaca, a sada je pokrenuta akcija da se ovo djelo opet “ujedini”.

– Riječ je o umjetničkom djelu koje se nema gdje drugdje staviti nego tu. Sadrži vaterpolsku utakmicu, plivače, kupače i u daljini brod. Mi u klubu imamo brod i šest tih skulptura. Četiri glave plivača, balun, jednu ruku... Jadran za tri godine slavi 100 godina. Želimo da se taj jubilej obilježi kako spada. Da se Sportsko društvo i klubovi konsolidiraju financijski. Ne moraju biti prvi, ali da nastavimo njegovati tradiciju Jadrana. U tom smjeru ide i ova akcija – počeo nam je priču Srđan Kovačić, predsjednik Sportskog društva Jadran.

Zatvoreni bazen...

Otkrio je potom Kovačić i kako je došlo do ove ideje...

– Formirali smo u Jadrana grupe koje bi trebale stvoriti plan za dvadesetak godina. Planiramo između ostaloga da se bazen nekako zatvori, makar je to na dugom štapu. Između ostaloga, na red je stigao i taj zid koji je prekrasno izgledao u svom punom sjaju i želimo da to opet bude tako. Želimo nekako opet doći do svih skulptura, a ako nešto nedostaje, nadomjestiti replikama. Ovo je umjetničko djelo poznatog svjetskog umjetnika. Imamo ukupno desetak figura, to je malo manje od pola. Čujemo da postoji čovjek koji je s Vaskom radio i sposoban je napraviti replike.

Kako je uopće došlo do toga da su figure počele nestajati? 

– Činjenica je da je prostor u jednom trenutku bio iznajmljen jednoj poliklinici, a taj dio je bio pregrađen. Umjesto u velikom prostoru, kako je bilo u početku, Vaskov reljef je ostao u hodniku. U neuglednom prostoru. Taj je hodnik vodio u teretanu, također prema cageballu...  Puno je ljudi tu cirkuliralo. U jednom trenutku smo vidjeli da počinju neki djelovi nedostajati. Onda su i neki jadranaši počeli uzimati djelove ne za sebe, nego da ih na neki način zaštite, spreme. Sad želimo pozvati sve one koji imaju “slagalice” ovog umjetničkog djela da ih vrate na Zvončac, vrijeme je da Vaskovo djelo opet bude jedinstveno.

A ako na koncu ne skupite sve, što je, nažalost, realna opcija...?

– U kontaktu smo s obitelji Vaska Lipovca, oni su spremni dati podršku da se to rekonstruira.

Sin Mario: Da nam barem jave što je bilo s dijelovima

Tri su Lipovčeva sina, Ranko, Mario i Marko. Mario je do Zvončaca donio tri djela “slagalice” koja imaju, složili smo ih za potrebe fotografije s onim što je u posjedu SD Jadran. A što s ostalima? Vjeruje li Mario da će ova akcija donijeti nešto pozitivno?

– Barem da neko kaže kako je tri mjeseca držao neki komad pa ga bacio u more. Pa da barem znamo što je s njima – kaže nam Mario Lipovac.

Što ako se skupi dio figura, ali ne sve. Koliko je realna mogućnost da se naprave replike?

– Nemamo detaljno snimljene figure da bi se mogla napraviti vjerna replika. Možemo nešto napraviti, ali ostat će puno toga otvoreno nagađanju. Vasko je još bio živ kada je krenula priča da se djelovi uzimaju. Zvao je ljude u klubu, rekao im je: “Dajte vi meni to vratite, a ja ću vama dati nešto drugo”. Međutim, već tada je malo toga ostalo, za njegova života je čak došlo do “nule”. Nije više bio u snazi da napravi to ispočetka – kazao nam je Mario Lipovac.

Posinković: Jadran je bio poput Barcelone, a Vaskovo djelo se savršeno uklapalo u imidž kluba

Renco Posinković, poznati vratar splitskog Jadrana iz vremena kada je na zidu u Zvončacu još u punom sjaju bio “Lipovac”, rado se sjetio tih slavnih vremena.

- U to vrijeme bila je čast igrati za Jadran. Klub je bio na takvoj razini da nam se činilo kao da smo nogometaši koji nastupaju za Barcelonu. Hotel je bio reprezentativan, bazen također... A onda se u cijelu sliku iznimno sređenog kluba uklopilo i remek djelo Vaska Lipovca. Bila je to uistinu fantastična priča i neprocjenjiva je šteta što se ta skulptura devastirala. Vidim da su se sada jadranaši okupili, spremni su i sposobni vratiti stari sjaj nekada moćnom klubu i vjerujem da će uspjeti u tome. A nadam se da će i povratak Vaska Lipovca biti jedan od njihovih poteza na kojima ćemo im zapljeskati - kazao nam je Posinković.

Kako vratiti figure?

Svi koji imaju dijelove Vaskovog reljefa imaju ih priliku vratiti. Informacije o načinu povratka mogu se dobiti pozivom u tajništvo SD Jadran na broj mobitela 098/946-5659 ili e-mai: sdjadran@xnet.com

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 02:33