StoryEditor
Splitkod pazara

Spomenik Tuđmanu: Građanska inicijativa "Split" podnijela prijavu

Piše PSD.
6. svibnja 2013. - 20:24

Građanska inicijativa “Split” podnijela je prijavu Građevinskoj inspekciji i Ministarstvu kulture tražeći nadzor zbog navodnih bespravnih radova koji se obavljaju južno od Pazara, na mjestu gdje se podiže spomenik Franji Tuđmanu.

U obavijesti za medije navodi se kako se radovi “odvijaju na improviziranom gradilištu nepoznatog izvođača, nepoznatog investitora i nepoznatog nadzora, odnosno na gradilištu koje nema nikakvog opisa gradnje, nikakvog projektanta ni rješenja / dozvole prema kojima se gradi, što je suprotno članku 252. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kao i mnogim drugim člancima tog zakona”.

- Budući da na gradilištu nema nikakvih informacija, možemo samo pretpostaviti da je riječ o pripremnim radovima za postavljanje spomenika - stoji u obavijesti.

Također, napominje se kako je, prema “Rješenju” Konzervatorskog odjela, spomenike u povijesnoj jezgri moguće postavljati samo uz suglasnost konzervatora. Što znači da je nepoznati izvođač, osim što je formirao nelegalno i nepropisno označeno gradilište, propustio i ishoditi suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela, ili je barem propustio jasno naznačiti ako takvu suglasnost ima. U svakom slučaju, ovo je samo najnoviji i najdrastičniji u nizu primjera nepoštovanja osnovnih odredaba iz Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koji je toliko teži ako su kršitelj zakona državne ili institucije lokalne samouprave, kao što je to ovdje, izgleda, slučaj – napominje se u obavijesti koju potpisuje Vjeko Santrić u ime Građanske inicijative “Split”, koja je uključena u izradu nacrta plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita.

S. VIDULIĆ


item - id = 200608
related id = 0 -> 201864
related id = 1 -> 201653
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 12:05