StoryEditorOCM
SplitDOBRA BERBA

Splitsko-dalmatinska županija slavi najbolju turističku godinu svih vremena, na području od Omiša do Trogira bilo je dva milijuna gostiju!'; Poznato i koji su restorani dobili najbolje ocjene tajnih gostiju

20. prosinca 2019. - 18:57

S 3,9 milijuna turista i gotovo 20 milijuna noćenja, koliko će ih biti registrirano ove godine, naša županija iza sebe ostavlja najbolju turističku godinu u kojoj je čvrsto zasjela na drugo mjesto po turističkom prometu u cijeloj Hrvatskoj, odmah iza Istre.

Tako je svaki peti gost koji je stigao u neki od komercijalnih smještaja u Hrvatskoj posjetio upravo srednju Dalmaciju, u kojoj su najbrojniji turisti prvi put Nijemci, a slijede ih Poljaci.

Prava zvijezda turističke godine u svim njezinim razdobljima je Split, koji je posjetilo 908.000 gostiju, slijede Makarska s 269.000 gostiju i Hvar s 207.000 posjetitelja.

 

 

Posebno se ističu rezultati u nautičkom prometu, gdje je splitsko-dalmatinski akvatorij prihvatio i ugostio čak 43 posto svih nautičara koji su posjetili Hrvatsku, odnosno njih 231.000 od ukupno 537.000, koliko ih je stiglo na hrvatsko more.

Podaci su to koje je u izvješću o radu u ovoj godini iznio Joško Stella, direktor Turističke zajednice (TZ) županije, na Skupštini kojom je predsjedao župan Blaženko Boban.

– Najviše smo radili i nastavit ćemo i u 2020. godini raditi na proširenju turističke sezone na razdoblja izvan glavnog dijela sezone, te na disperziji turističkog prometa iz velikih priobalnih središta u unutrašnjost i Dalmatinsku zagoru.

S dodatnim sadržajima gostima ćemo ponuditi zanimljivosti, ali i aktivnosti koje će ih zadržati u našoj Provansi – kazao je Boban, čestitavši svim turističkim djelatnicima na odličnim rezultatima.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći turistički promet ostvario je obiteljski smještaj, u kojemu je zabilježeno više od polovine ukupnog prometa županije, odnosno više od 10 milijuna noćenja. U hotelima, čijih je postelja znatno manje, zabilježeno je 4,63 milijuna noćenja.

Sve puno od Trogira do Omiša

– Daleko najveći turistički promet ostvaruje se na području Splitske rivijere (područje Omiš-Trogir), na kojoj je bilo 1,86 milijuna dolazaka gostiju i više od osam milijuna noćenja, odnosno više od polovine cjelokupnog prometa županije.

Makarsku rivijeru posjetilo je 993 tisuće gostiju, Dalmatinsku zagoru 80 tisuća, na otoku Braču odmaralo se 267 tisuća turista, a na Hvaru 330 tisuća. Vis je ugostio 51 tisuću posjetitelja – kazao je Stella u svojem izvješću o radu, najavljujući značajne marketinške aktivnosti za 2020. godinu koje su već intenzivno započele.

Bila je to prilika za prezentaciju istraživanja zadovoljstva gostiju “Tajni gost”, koje je tijekom tri ljetna mjeseca obuhvatilo analizu usluge i ljubaznosti u hotelima i ugostiteljskim objektima. Tako su gosti za koje domaćini nisu znali ugostiteljskim objektima – kojih je ocijenjeno 39 u svim dijelovima županije – dali odlične prosječne ocjene (91 od 100 mogućih bodova), pri čemu su najbolje ocijenjeni restorani “Kogo” u Hvaru, “Belveder” u Bolu, “Zrno soli” u Splitu i “Apinelo” u Supetru.

 

 

– U hotelskoj uslužnosti i poštovanju standarda usluge hoteli su prikupili 89 posto bodova (od 100 mogućih), pa je i njihova prosječna ocjena odličan – rekla je Željka Bakmaz iz agencije “Heraklea” koja je provela istraživanje i ocjenjivanje tajnoga gosta u srednjoj Dalmaciji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 00:50