StoryEditorOCM
Splitroditelji, pripazite

Splitskim školama i vrtićima haraju svrab i slatke kraste. Dr. Nonković: ‘Čini se da je ova godina epidemijska...‘

Piše split sd
25. listopada 2023. - 09:13

Svrab je opet među učenicima splitskih škola, a kako doznaje Dalmacijadanas zabilježeni su i prvi slučajevi u vrtićima u Splitu. 

O pojavi svraba u predškolskoj ustanovi roditelji su obaviješteni putem obavijesti na vratima vrtića.

"Dragi roditelji, u našem vrtiću se pojavi svrab. Molimo vas da obratite pozornost na Vaše dijete i ukoliko primjetite ili sumnjate da bi i Vaše dijete moglo biti zaraženo, molimo Vas da nas o tome obavijestite kako bismo obavijestili nadležnu liječnicu, a Vi Vašeg pedijatra te na vrijeme poduzeli sve radnje koje su potrebne u sprječavanju zaraze. Hvala na razumijevanju. Odgajateljice"

Epidemiologinji NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije doc.prim.dr.sc. Diani Nonković zasad nisu poznati podaci o oboljelim učenicima iz splitskih osnovnih škola kao ni podaci o djeci koja pohađaju vrtiće na području Grada Splita. Kazala je da u većini slučajeva prijave dođu kasno, bilo od strane liječnice školske medicine, pedijatara. Kasno u smislu da se više ne stignu poduzeti kvalitetnije preventivne mjere.

- Nikada nije bilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu da svraba nije bilo samo što je nekih godina ta pojavnost manja, nekih veća. Od ovog Covida imam osjećaj da su svi uzročnici zaraznih bolesti nekako sada došli na svoje i da je ova godina baš epidemijska i za viruse i za bakterije pa tako i za neke parazite-  kazala je epidemiologinja Nonković za Dalmacijadanas.

Slatke kraste

Impetigo ili slatke kraste je bakterijska infekcija kože koja se najčešće pojavljuje u djece predškolske i rane školske dobi, iako se može javiti u svakoj dobi, a pogodila je također i splitske vrtiće.

Pojava svraba i slatkih krasta nisu nikakva novost, smatra Nonković.

- Nikakve to nisu posebne bolesti, uvijek su bile i bit će ih. Kao što postoje uši, dječje gliste i ostale zarazne bolesti, no ranije su roditelji to puno jednostavnije i bezbolnije prihvaćali, a danas kada imamo doktora Google-a i društvene mreže onda se o tome previše raspravlja i daje se prevelika važnost nekim stvarima koje uistinu ne bi trebale biti toliko važne- rekla je za Dalmacijadanas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:18