StoryEditorOCM
SplitUDAR PO DŽEPU

Vijećnici izglasali povećanje paušala splitskim iznajmljivačima! HDZ i HGS optužili vladajuće da govore jedno kad su u oporbi, a drugo kad su na vlasti... Znamo tko je prevagnuo

Piše Ana Franić
14. prosinca 2022. - 17:55

Na red je došla i točka o povećanju paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu. Prema prijedlogu odluke, predlaže se visina paušalnog poreza po naseljima na području Grada Splita, i to za staru gradsku jezgru u zoni I. u visini od 199 eura, za gradske kotare u zoni II. u visini od 66 eura, za mjesne odbore u zoni III. u visini od 66 eura, a za mjesne odbore u zoni IV. - 26 eura. Prijedlog je prošao sa 17 glasova za, protiv je bilo četvero vijećnika, a devet suzdržanih. Za su bili vijećnici Centra i SDP-a.

- Kad je Andro Krstulović Opara predlagao povećanje s 350 na 700, pa je došlo na 500 kuna, imali smo situaciju 2019. godine da se SDP tome protivio i zvao građane da potpisuju peticiju, Most se izborio da ostane isto, a protiv su bili i vijećnici stranke Pametno – kazala je Ivana Zelić Relata (HDZ).

Lidija Bekavac (HGS) je kazala da se sada predlaže maksimalan iznos paušalnog poreza odnosno porast od 400 posto cijene!

image 

Nikola Vilić/Cropix

- Zanimljivo mi je kako nadležne institucije i javnost percipiraju troškove malih iznajmljivača. Svi gledaju paušal, a to je vrh sante leda od troškova. Paušal koji raste, boravišna pristojba, članarina TZ, oglašavanje smještaja, godišnja ulaganja u objekt kao i tekući troškovi održavanja, čišćenje, Internet...

Prijedlog je i da se pristojba Turističkim zajednicama poveća na 55 eura po krevetu, tako da netko tko je prije imao trošak u staroj gradskoj jezgri od 86 eura po krevetu, od 1. siječnja će imati 254 eura – upozorila je Bekavac.

Sljedeći u raspravi je bio Igor Stanišić (HGS).

- Ako ovo prođe treba se dodati članak 8. i vladajuće poslati na psihološko vještačenje jer govore jedno kad su u oporbi, a drugo kad su na vlasti – rekao je Stanišić i poručio da će se s ovom odluka samo potaknuti siva ekonomija.

Davor Matijević (SDP) je istaknuo da je apartmanizacija Splita veliki problem te da je ovakva vrsta turizma uništila stambenu politiku našeg grada u kojem si mlade obitelji ne mogu priuštiti rješenje stambenog pitanja već se sele u okolne gradove.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Ova odluka i ovo povećanje možda neće to promijeniti, već će možda samo povećati sivu zonu jer će dio apartmana nastaviti rad na crno. S druge strane, odluka će zakačiti one koje i treba zakačiti, a to su ozbiljni i profesionalni iznajmljivači, oni koji zgrću ozbiljne novce na turizmu.

Nažalost ovom odlukom će biti obuhvaćeni i oni koji se bave turizmom kako bi popunili rupe u kućnom budžetu ili kako bi preživili jer su nezaposleni ili imaju mala primanja.

O takvim sugrađanima treba voditi računa stoga predlažem amandman da se za iznajmljivače koji imaju do četiri ležaja smanji iznos paušala na 700 kuna u zoni A, a da im u ostatku grada paušal bude 400 kuna umjesto predviđenih 500 – kazao je Matijević.

Dodao je da ako išta mrzi u politici, onda je to - nedosljednost.

- Nedosljednost kad se zalažemo za smanjenje paušala dok smo u oporbi, a na vlasti ga povisujemo. Nedosljednost kad obećajemo da će cijena vrtića ostati ista pa je povisimo, kad tražimo spajanje gradskih tvrtki ili ustanova dok smo oporba, ali to ne provedemo ili kad obećajemo maksimalnu transparentnost, ali je ne uvedemo.

image
Nikola Vilić/Cropix

Danas sam ja nedosljedan. Ne osobno, jer nisam bio vijećnik u prošlom sazivu, ali se ne želim skrivat iza toga. Danas sam kao predstavnik SDP-a nedosljedan, jer se upravo moja stranka protivila u prošlom sazivu povećanju paušala i to kad je to povećanje bilo znatno manje.

Stavovi se mogu mijenjati i to je normalno i legitimno, ali se to jasno treba naglasiti, a grešku priznati jer je tanka granica između pogreške te nedosljednosti i licemjerja. Pogriješili smo što smo kritizirali i uskratili podršku tadašnjoj odluci Andre Krstulovića Opare.

image
Tom Dubravec/Cropix

Paušal u Splitu je među najmanjima od svih gradova iz naše okoline, a grad Split je ipak daleko razvijeniji u turističkom smislu. Osobno stvarno mislim da paušal treba povisiti, ali moramo voditi računa o onima kojima je turizam potreba, a ne luksuz – za kraj je kazao Matijević.

Puljak se očitovao na Matijevićev amandman te rekao da ga je nemoguće implementirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 15:23