StoryEditor
SplitKO BLIŽE BULINU

Splitski zjogovi konačno su živnuli, a balotaši poručuju: Nismo mi ovisni o igranju balota nego o druženju

14. lipnja 2020. - 18:20
Nakon pauze zbog koronavirusa vratili su se balotaši na zjogovePaun Paunović/HANZA MEDIA

Sredinom ožujka, kada se pandemija koronavirusa zahuktavala, a građani u sve većem broju bili prisiljeni ostajati u svojim domovima, pisali smo o splitskim balotašima koji su sve do zadnjeg trenutka odlazili na omiljena okupljališta.
Bez balota ne bi mogli, balote su im sve, govorili su tada. Ipak, naposljetku su i oni pokazali da se svaka situacija može prebroditi pa su tako puna dva mjeseca proveli bez druženja na zjogovima. U skladu s preporukama Nacionalnog stožera morali su napraviti pauzu i balote ostaviti za neka bolja vremena, a srećom, ta su vremena konačno stigla.

Napravili smo stoga đir po gradu kako bismo provjerili je li korona ostavila traga na našim balotašima i okupljaju li se u jednakom broju kao prije. Baš kao što smo i očekivali, sve se vratilo na staro, a Splićani su, kako to i inače biva, iz negativne situacije uspjeli izvući ono najbolje. Potvrđuje nam to simpatična ekipa koju smo zatekli na balotalištu na Gusaru. Baš kao i prije korone, dobre energije ovdje ne nedostaje, a na druženje stižu razne generacije.

Držimo razmak

- Evo, još držimo razmak od dva metra – kroz smijeh će čim su nas ugledali.
Objašnjavaju nam da su se i tijekom korone viđali, ali zahvaljujući lokaciji na kojoj se nalaze mogli su držati fizičku distancu.
- Zabavljali smo se na način da smo se ovdje na klupama “sakrili” i držali dva metra razmaka. Doživjeli smo koronu i kao trenutak kada smo se više posvetili svojim obiteljima – poručuju nam.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Skroz su dobri ovi moji doma sad kad sam ih bolje upozna – smije se Rozario Ćaleta, umirovljeni pomorski policajac.
- Imali smo čak zafrkanciju - "corona connecting people" (korona povezuje ljude). Mislim da smo sad čak malo bliži nego prije. Srećom, sve je dobro prošlo, život se normalno nastavlja, a mi smo jedna normalna lučica, pokušavamo se družiti i nema tu nekih posebnih čuda – kaže nam Pave Matošić, predsjednik lučice Marjan.
Ipak, nas je zanimalo i kako su izdržali nekoliko mjeseci bez balota, jesu li jedva dočekali popuštanje mjera.

Korona i dogodine

- Nismo mi baš nešto ovisni o igranju balota, jednostavno smo ovisni o druženju - da sjednemo na šentadu, da popijemo kaficu, da pričamo o ribolovu... U jednom trenutku je bio problem što nismo mogli ići u ribolov, ali onda se kasnije to nekako iskristaliziralo tako da smo išli na more. Sve u svemu, cijela ta situacija je prošla u nekoliko mjeseci i mogu vam reći da nismo očekivali neki pregrozni scenarij – kaže nam Jerko Krstulović, inače ugostitelj s Hvara (Palmižana) i zet tamošnje obitelji Meneghello.

Korona je, otkrivaju nam, još uvijek jedna od neizostavnih tema među njima, baš kao i turizam, ali kako nam kaže Krstulović, njemu je cijela ta situacija donijela više koristi nego štete.
- Budući da sam ja ugostitelj s Hvara koji živi od turizma, mogu reći da radim već tri tjedna i da mi se vraćaju gosti koji su inače bježali od prevelike navale mlade populacije, "ultra" ljudi. Sad mi se vraćaju gosti koji su potrošači par excellence. Vratio mi se turizam koji je bio prije Ultre i nadam se da će i sljedeće godine biti korone - kroz šalu kaže naš sugovornik.

image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:00