StoryEditorOCM
Splitpuno zuje...

Splitski vijećnici u tjedan dana zasjedali su ukupno 21 sat, što mislite koliko su odluka donijeli? Ali, stigli su odigrati još jednu predstavu...

30. siječnja 2020. - 14:20

Zbrojimo li trajanja dviju sjednica splitskog Gradskog vijeća koje su se održale u razmaku od samo osam dana, zastupnici u lokalnom parlamentu zasjedali su ukupno 21 sat.

Nema im se što reći, vrijedni su i stvarno znaju raspravljati. Međutim, što mislite koliko su donijeli konkretnih odluka - ako izuzmemo točke kao što su pravo prvokupa ili razrješenje dužnosti ravnatelja Galerije umjetnina, koji je u svim medijima već najavio svoj odlazak u Zagreb?

Ne vjerujemo da biste ikada pogodili pa ćemo vam pomoći. Jednu.

Ne, ova riječ koju ste upravo pročitali nije pogreška u tekstu. Gradsko vijeće je tek na drugoj sjednici koja se održala u razmaku od tjedan dana, donijelo tek jednu odluku.

Dakle, nakon prošlotjednih deset sati rasprave o vlasničkim odnosima na Marjanu, tematska sjednica je završila bez zaključka. Vjerovali ili ne, vijećnici su nakon maratonske rasprave tek primili na znanje sve što su čuli.

Nažalost, jučerašnja redovna sjednica Vijeća također nije bila plodonosna. Nakon devet sati vijećanja donesena je prva odluka - visina turističke pristojbe za kruzere.

Ruku na srce, bilo je konkretnih prijedloga od strane pojedinih vijećnika i, niti u ovom slučaju, ne smijemo i ne možemo generalizirati, jer se u gotovo svim političkim opcijama ističe lokalni zastupnik koji ponudi konkretan i argumentiran prijedlog, no ukupni rezultat je tragikomičan.

Vjerojatno će neki komentirati da se jučer raspravljalo o važnom dokumentu - Odluci o komunalnom redu koja je, inače, trebala biti izglasana najkasnije do 4. kolovoza prošle godine.

Da, istina je, Odluka o komunalnom redu te ostale srodne odluke prošle su prvo čitanje i pojedini vijećnici su, neki više, a neki manje, iznosili probleme, kritike i predložili izmjene.

Međutim, premda "prvo čitanje" tako važnih dokumenta zvuči kao prava rapsodija demokracije, nažalost, realnost je sasvim drugačija i vrlo jednostavna. Donošenje važnih odluka se oteže dok se ne dogovore vladajući koalicijski partneri - HDZ i HGS. To su, uostalom, potvrdili i s povlačenjem točke o otkupu dijela Šoltanske ulice, jer su stranačke kolege Željka Keruma još dan prije kazali kako neće podržati taj prijedlog.

Srećom, u vijećnici često progovori Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a pa i sam, vjerojatno slučajno, potvrdi ono što svi već znaju.

- S ciljem da obuhvatimo i širu raspravu, nakon sve ove količine primjedbi, otvorila je se mogućnost na današnjoj sjednici da ovo bude prvo čitanje, da se do drugog čitanja to razradi - tako glasi njegova izjava.

Da, otvorila se mogućnost jer je Saša Horvat, brat Fani Kerum, zet Željka Keruma i očuh Igora Stanišića predsjednika Vijeća, na sjednici otvoreno kazao kako Odluku o komunalnom redu u ovakvom obliku neće podržati, pa je jučerašnje okupljanje lokalnog parlamenta bilo tek idealna pozornica za igranje predstave demokracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 20:37