StoryEditorOCM
SplitUOČI NOVE ODLUKE

Splitski ugostitelji bijesni, Gradu prijeti poplava tužbi? ‘Apsurdno! Gube se milijuni €‘, ‘A sve zbog osobnih interesa‘

6. rujna 2023. - 19:23

Nakon što je Visoki upravni sud ukinuo Odluku o komunalnom redu Grada Splita, vijećnici će ponovo glasati o tome koje se javne površine i u kojim gabaritima mogu koristiti za ugostiteljske i druge sadržaje, a tu je prije i poslije svega riječ o štekatima ili baštama, kako vam drago.

Neki su ugostitelji prema kriterijima nove gradske vlasti ostali bez njih, drugima su bitno reducirani, a ostalima se u tom smislu ništa nije promijenilo. Jasno je onda zašto se oko ove teme lome koplja i zašto je oko nje tako puno žuči. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Hoće li nova odluka na istu temu, koju se na sjednici u četvrtak spremaju usvojiti splitski vijećnici, izazvati iste prijepore kao ona koju je ukinuo Visoki upravni sud? Što o svemu kaže odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, kojem je Split na srcu, a Zagreb mjesto stanovanja? 

– Ne mogu reći da sam pretjerano pozorno pratio tu situaciju, ali načelno mogu reći sljedeće: svaki akt kojeg donosi lokalna vlast, uprava ili samouprava, a ukoliko se u sudskom postupku utvrdi njegova nezakonitost ili ništavnost, pa ga se tim slijedom ukine, računa se kao da nikada nije ni postojao. U ovom slučaju, dakle, Odluka o komunalnom redu – nikada nije postojala.

image

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković

Ivana Nobilo/Cropix

A ako je takvim aktom nekoj pravnoj ili fizičkoj osobi izazvana neka materijalna šteta koju je lako kvantificirati, a u ovom slučaju to jest, jer se radi o prometu u ugostiteljskim objektima, tada zaista postoji realna opasnost za Grad Split, da takva pravna ili fizička osoba potražuju od jedinice lokalne uprave i samouprave, koja je donijela taj propis – naknadu štete - kaže Pavasović Visković. 

Što će biti s novom Odlukom o komunalnom redu, koja je pročišćena i ispravljena u odnosu na onu koju je ukinuo Visoki upravni sud?

– To ne možemo znati, jer je Upravni sud ostao samo na proceduralnom pitanju, a nije ušao u meritum stvari. To bi značilo da je teoretski sasvim moguće da će se ponoviti ista situacija jer se zaista može pojaviti netko tko će tražiti da se o meritumu tog propisa raspravlja pred sudom.

To opet može otvoriti cijeli set sudskih sporova za Grad Split – kaže odvjetnik Pavasović Visković, koji je, kaže, bio presretan s onim što je gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom napravila po pitanju uvođenja komunalnog reda na istočnoj obali i u Hrvojevoj ulici.

image
Ante Čizmić/Cropix

– Međutim, kad se ušlo u samu gradsku jezgru i dirnulo u sferu nekakvih stečenih prava, tu su se našli na vrlo skliskom terenu. Iskreno, ne mogu reći da su meni štekati na Pjaci, konkretno "No Stress" oko kojeg je bilo najviše frke, boli oči.

Pjaca, po meni, u tom smislu nije bila problem niti mi je izgledala kaotično, a takvih je slučajeva u Palači bilo, i o tomu nema spora. Nitko ne može braniti gradskoj vlasti da odredi svoja pravila igre, ali ipak treba biti malo, da tako kažem, "đentilast" prema ljudima – veli Visković Pavasović.       

Kako je odvjetnik i rekao, najviše se buke diglo oko bistroa "No Stress" kojem su uklonjeni stolovi s Pjace, da bi potom vlasnik Željko Alfirević ustao tužbom protiv Grada, a Visoki upravni sud stao na njegovu stranu. Isto se dogodilo i Luki Žoriću, vlasniku hotela u palači "Judita".

image

Luka Žorić


 

Srđan Vrančić/Cropix

Nepostojeći koridor

Što Žorić očekuje od nove Odluke o komunalnom redu Grada Splita? Podsjetimo, stara je pala zbog pogreške u proceduri prilikom donošenja, ali i inih razloga koji se u presudi taksativno ne navode?

– Nadam se pravednom, moralnom i normalnom rješenju kojim bi se ispravila nepravda koja nam je nanesena. Štekat našeg hotela uklonjen je uz apsurdno obrazloženje da se nalazi na najkraćem pješačkom koridoru preko Pjace?! O kojem koridoru pričamo i gdje je ucrtan – nitko nam ne zna objasniti?!

image
Nikola Vilić/Cropix

Bojim se da nije u pitanju nikakav koridor, već se radi o osobnim interesima, što je još blesavije, jer na Pjaci zaista ima mjesta za sve: građane, turiste, ugostitelje, te za razliku od malih, uskih uličica u povijesnoj jezgri, u kojima se do sitnih sati ispija alkohol, ovdje to nikada nije bio slučaj. 

Pa samo devetnaest posto od ukupne površine Narodnog trga popunjeno je ugostiteljskim sadržajima! Umjesto tobožnjeg reda, uklanjanjem našeg šetakata na tom su djelu Pjace dobili pravi komunalni nered: mladi ljudi sjede po podu, traže hlad kojeg tu ima, pa jedu, piju, a mi za njima čistimo jer se radi o ulazu u hotel. 

Zbog Odluke koji je ukinuo Visoki upravni sud, morali smo otpustiti dio radnika. Nadam se da će razum kod vijećnika prevladati i da ćemo ovoga puta izbjeći materijalnu štetu za Grad i porezne obveznike – kaže Žorić, koji je, veli, svjestan da može tražiti naknadu štete za razdoblje od prvog siječnja ove godine do usvajanja nove odluke. 

image
Saša Burić/Cropix

– Vijećnike smo potanko upoznali sa svim činjenicama vezanim uz naš slučaj. Ukoliko se ne ispravi ova odluka kojom nam je nanesena velika materijalna šteta, bit ćemo prisiljeni zadovoljštinu tražiti na sudu, a kako sada stvari stoje, Grad će nam, na teret poreznih obveznika, morati isplatiti izgubljenu dobit i pripadajuće kamate.

Ponavljam još jednom, nadam se da će razum prevladati i da će hotelu "Judita" biti vraćen štekat koji nikada i ni na koji način nikome nije priječio put preko Pjace, što je svakomu jasno – kaže Žorić.    

Konzervatori pojma nemaju  

Sličnog je mišljenja i Sara Alfirević Vrsalović, suvlasnica restorana "Kinoteka" i kći vlasnika bistroa "No Stress" na vrhu Pjace. 

– Želim vjerovati da su vijećnici ovoga puta shvatili o čemu se ovdje radi i da će prevladati razum, javni, a ne stranački interesi, jer je reduciranjem štekata i terasa po Splitu, Grad već izgubio na ovaj ili onaj način, izravno ili posredno – milijune eura. 

Odluka koju je ukinuo Visoki upravni sud zasnivala se, kako su nas obavijestili gradski oci, na napucima bivše splitske vlasti o korištenju javnih površina kad su u pitanju ugostitelji te uputama, odnosno mišljenju konzevatora.

Kako je proteklih dana u javnosti jasno potvrđeno i dokumentirano dopisom Radoslava Bužančića, konzervatori o tomu pojma nemaju, a prema smjernicama bivše gradske vlasti, svi štekati koji su postojali na Pjaci, uključujući "No Stress" i "Juditu", trebali su ostati na svojim mjestima.

image

Sara Alfirević vrsalović (u sredini)

Paun Paunović/Cropix

Znači, nijedan od navodnih kriterija prema kojima su uklonjena dva štekata s Narodnog trga od nekadašnjih pet, ne postoji, ili preciznije – bezočno se laže javnost da su uklonjeni štekati smetali konzervatorima i da je njihovo uklanjanje tražila još bivša vlast – veli Sara Alfirević Vrsalović, i podsjeća da se u gradskim dokumentima jasno navodi da trećina Pjace može biti korištena za javne sadržaje. 

– Danas ni petina trga nije iskorištena, a da evidentno nedostaje mjesta za domaće i goste, možete se uvjeriti ama baš svaku večer prošetate li gradom. Mladi sjede po podu i zidićima jer jednostavno nemaju gdje – kaže Sara Alfirević Vrsalović.

image
Duje Klarić/Cropix

Jelena Tabak, predsjednica udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK, apelira na gradske vlasti da proglase moratorij na odluke koje se tiču ugostitelja dok se ne raspravi o strateškim turističkim ciljevima u Splitu i pokrene upisnik turističkih objekata na razini Hrvatske.

– Novi zakon o turizmu prepušta lokalnim zajednicama procjenu svojih potreba kad je u pitanju ugostiteljstvo te podrazumijeva osnivanje turističkog registra u kojem će biti precizno popisani svi objekti i njihovi kapaciteti, a koji će se kao takav stalno ažurirati. U tom smislu bi se točno znalo koliko i kakvih turističkih kapaciteta Splitu treba ili nedostaje, pa i kad su u pitanju ugostiteljski objekti.

image

Jelena Tabak

Saša Burić/Cropix

Sve ovo o čemu govorim, na snagu stupa dogodine, a do tada bi, ponavljam, bilo dobro proglasiti neku vrstu moratorija, što znači da se ne bi otvarali novi ugostiteljski objekti u povijesnoj jezgri – veli naša sugovornica.

Napominje da je tekst Odluke o komunalnom redu, prema onome što se dalo čuti od predstavnika Grada, na temelju prikupljenih komentara – pročišćen. 

– Nitko danas ne zna točan broj sjedećih mjesta u ugostiteljskim objektima u gradskoj jezgri. On je, prema podacima koji su Udruzi ugostitelja dostavili sami vlasnici objekata, manji za 1102 mjesta nego što je to bilo prije. Ponavljam, nama je nužno potreban strateški plan upravljanja turizmom na lokalnoj razini, da bi u Splitu znali točno što i kako dalje. 

image
Saša Burić/Cropix

Mislim da nije dobro što se u Odluku o komunalnom redu koja se ne bavi samo ugostiteljskim objektima i njihovim kapacitetima, već i ostalim važnim pitanjima, ugurao i plan postavljanja štekata, a uvjeravalo nas se da će se raditi o dva odvojena dokumenta i da će se o svakome posebno raspravljati –  kaže Jelena Tabak, koja je o problemima ugostitelja gradskim ocima govorila u ime HGK i ceha koji predstavlja.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:54