StoryEditor
SplitLalovčeva mreža

Splitski ugostitelj: Zatvorilo mi kafić i udrilo 25.000 kn kazne jer na pologu nije pisalo - polog!

Piše PSD.
16. studenog 2015. - 15:50

Poznata je već svima “business friendly” politika ministra financija Borisa Lalovca prema poduzetnicima i turističkim radnicima, koja jedne sezone ide za tim da kažnjava vlasnike kafića zatvaranjem objekta zbog nekoliko kuna viška ili manjka, a jedne sezone se usmjeri na neke druge ‘grijehe’ pod izlikom da se potiče poduzetnička klima. Svakako, zakone treba poštovati, no kod nas su zakoni i oni koji ih provode prilično drakonski, bez stupnjevanja težine, da ne govorimo o ikakvim opomenama, upozorenjima. Kod nas odmah padaju glave, reklo bi se, pa kad ti porezna sjedne za vrat, nema ti spasa - naći će ti nešto i uništiti posao.

Splitski ugostitelj Dino Pleština koji vodi kafić “Mosquito” u Ulici majstora Jurja upao je u Lalovčevu mrežu zakona i njegova provođenja zbog vjerojatno najbanalnijeg grijeha koji ugostitelj može počiniti, no poreznici nisu imali milosti i zatvorili su ga na pet dana uz novčanu kaznu od 25 tisuća kuna. Kazna prevelika za sitnicu koja je mogla proći i s kakvim upozorenjem. No, važno da je inspekcija bila plodonosna.

- Porezni inspektori Ivica Parlov i Anita Božić-Petričević sjeli su na štekat i naručili kavu. Nakon dobivenog računa, prišli su šanku i od djelatnice zatražili službeni novčanik. Broje oni novce, pitaju... Sve je u redu, štima. Nakon toga je pitaju da im donese polog od 200 kuna, a ona im donosi metalnu kutijicu u kojoj uvijek stoji polog.
Gledaju u nju i primjećuju da nedostaje ceduljica na kojoj piše doslovno - polog, a koja je uvijek u toj kutijici. Djelatnica je u tom trenutku ne može naći. Kaže da je inače tu, ali sad, vjerojatno je izgubljena.

Inspektori uopće ne broje taj polog, a moglo je biti viška ili manjka. Njima je bilo važnije po hitnom postupku zapečatiti kafić na pet dana i napisati kaznu od 20 tisuća kuna, uz meni osobno 5 tisuća kuna kazne kao odgovornoj osobi. Smatram da je ovo porezno silovanje, čisti bezobrazluk jer smo napravili tek banalni prekšaj koji je trebao proći s upozorenjem ili blagom kaznom. Ovo što rade prava je antipoduzetnička klima! - ogorčeno nam priča Pleština koji je odmah uložio prigovor na postupanje inspektora, ponudio i snimke nadzorne kamere iz svog kafića koje su snimile inspektore u akciji, no sve mu je odbijeno jer nema ‘vjerodostojne dokumentacije pologa’.

- Bit ću primoran podići privatnu tužbu protiv Porezne uprave i samih inspektora jer želim skrenuti pažnju na apsurdnost cijele situacije. Ovo je beznačajan prekršaj za koji smo dobili preveliku kaznu. Pa koji kafić to može izdržati u zimskim mjesecima kada nema toliko gostiju?! Tu je još jedna stvar, nedodirljivost porezne i njenih inspektora. Pa tko njih uopće kontrolira?! Moje kamere snimile su kako oni nisu odradili posao kako treba, no nitko to ne želi niti pogledati - kaže Pleština.

MERIEN ILIĆ

FOTO: JAKOV PRKIĆ/CROPIX

Tko ima veze u Banovini, sve može...

Ovaj ugostitelj iskoristio je priliku požaliti se na cijelu ugostiteljsku klimu u gradu kojom, kako kaže, pojedinci s dobrim vezama u Banovini sve dobivaju.

- Ljeti na štekatu imamo akustičnu gitaru zbog koje nas policija zatvara u 22 sata vikendom, i to redovito. S druge strane, u Đardinu ili na Rivi postavljaju se kućice koje nude piće i hranu uz glasne koncerte do svakakvih sati, bez minimalnih tehničkih uvjeta, a sve pod krinkom kulturnih zbivanja. Većina nas splitskih ugostitelja je zaista u nepovoljnom položaju dok nekima sve prolazi - upozorava vlasnik ‘Mosquito bara’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 20:12