StoryEditor
SplitŠKOLARCI, PAŽNJA!

Splitski učenici opet će dobiti besplatne knjige, stare treba vratiti do 14. lipnja; Objavljeno kada počinje nova školska godina, ali i raspored praznika

9. lipnja 2019. - 21:44
I zimski praznici za školarce vraćaju se na stari ritam, od Božića do 13. siječnja

Dobra vijest stiže za roditelje i skrbnike učenika osnovnih škola na području Splita, a vezana je uz školske udžbenike i dodatne radne materijale koje će osigurati Grad i Ministarstvo obrazovanja.

Resorno ministarstvo ove godine preuzelo je obvezu osiguravanja novca za udžbenike za osnovnoškolce, dok je Banovina u proračunu za 2019. predvidjela 5 milijuna kuna za nabavu radnih bilježnica, likovnih mapa, kutija za tehnički odgoj i druge opreme.

– Radne bilježnice i dodatni materijali, kao i udžbenici, bit će osigurani javnom nabavom, koju će provesti škole kako bi učenike početkom nove nastavne godine sve dočekalo na klupama – poručuju iz gradske Službe za društvene djelatnosti, čiji su predstavnici nakon sastanka s aktivom ravnatelja osmoljetki donijeli jednoglasnu odluku o udžbenicima koji su se koristili tijekom aktualne školske godine.

Podsjećamo, Grad je s 12 milijuna kuna sufinancirao udžbenike za oko 14.000 osnovaca, a roditelji su lani mogli sami birati kako nabaviti knjige, bilo da je riječ o novim udžbenicima, onima iz antikvarijata ili na neki drugi način, dok su za razliku do punog iznosa mogli kupiti nastavni pribor.

– Grada je tako htio pružiti podršku roditeljima u obrazovanju djece te isto tako omogućiti prijenos knjiga s generacije na generaciju. Pozivamo roditelje i skrbnike osnovaca kojima je za ovu nastavnu godinu Grad sufinancirao nabavu udžbenika da ih neoštećene vrate u školu koju dijete pohađa do 14. lipnja, a iznimno na kraju popravnog ispita. Škole su dobile uputu da do 14. lipnja prikupe neoštećene udžbenike kako bi se ih se moglo prenijeti na drugu generaciju.

Splitske osnovne škole su već napravile analizu stanja i potreba kako će se prikupljati i raspoređivati korišteni udžbenici, zajedno s novima za koje je Ministarstvo obrazovanja osiguralo sredstva, a proces nabave knjiga preuzimaju škole na sebe – kazao nam je Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti.

Da ne bi bilo zabune, roditelji i skrbnici trebaju donijeti udžbenike u osmoljetke, gdje će djelatnici procjenjivati mogu li se oni dalje koristiti ili ne. Iz Banovine tvrde da ne stoji uputa iz jedne osnovne škole da će se za oštećene knjige trebati platiti 50 posto tržišne vrijednosti.

– To su gluposti! Neke knjige nemaju baš kvalitetan uvez, pa i ne očekujemo da će biti u savršenom stanju, a i koristile su se tijekom cijele školske godine. Ukratko, knjige se vraćaju u školu, gdje će se procijeniti u kakvom su stanju, a do rujna će se osigurati sav potreban materijal za učenike – istaknuo je Omazić.

Temeljem odluke resornog ministarstva, kao i pribavljenih mišljenja školskih ustanova, osmoljetke kojima je Grad Split osnivač, prihvatile su jedinstven kalendar za predstojeću nastavnu godinu. Nastava počinje 9. rujna 2019., a završava 17. lipnja 2020. godine, odnosno 22. svibnja za maturante.

Zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, s tim da nastava počinje 13. siječnja. Proljetni odmor (uskrsni praznici) počinje 10. travnja 2020. godine i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 18:24