StoryEditorOCM
SplitPROJEKT ‘O‘SJETI..!‘

Splitski učenici i stručnjaci osmislili senzornu kutiju, puno će pomoći djeci s poteškoćama, evo detalja

Piše Petra Klarić
10. veljače 2024. - 19:27

U sklopu projekta "O‘sjeti...!", kojeg je pokrenuo Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ) u suradnji s Centrima za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" i "Juraj Bonači", Obrtno tehničkom školom i Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju, u petak je predstavljena senzorna kutija i priručnik na kojima su vrijedno radili svi sudionici projekta.

Kako kažu iz NZJZ-a, radi se o projektu kojem je cilj bio senzibilizirati širu i stručnu javnost, roditelje i stručnjake kako bi što ranije prepoznali poteškoće u senzornoj integraciji i pomogli najmlađima tijekom različitih izazova odrastanja.

Kroz dvije godine, koliko je trajao projekt, sudionici su osmislili i izradili senzornu kutiju i priručnik za roditelje i odgojitelje djece rane i predškolske dobi. Svi uključeni su, unatoč tome što dolaze iz različitih područja, udružili snage i na svoj način pridonijeli ovom hvale vrijednom projektu.

image

Senzorna kutija i ilustracija Klare Banovac

Joško Šupić/Cropix

- Možemo reći da je integracija osjeta koja se pojavljuje u pokretima, govoru i igri temeljna baza za složenije aktivnosti koje su u kasnijem školskom periodu potrebne za čitanje, pisanje, učenje i poželjne oblike ponašanja koje su odraz emocionalne stabilnosti, a time i uspješnije socijalizacije u odraslijim godinama.

Iz tog razloga je iznimno važno da dijete od najranije dobi uz pomoć svojih vršnjaka i odraslih osoba razvija svakodnevno sposobnost osjetila kako bi se svi osjeti i sustavi što bolje obradili - objasnio je urednik priručnika dr.sc. Željko Ključević.

Klara Banovac, učenica COO "Juraj Bonači", je uz pomoć mentorica Vane Mršić i Melite Jugov nacrtala ilustracije za priručnik, dok su za tekstualni sadržaj u priručniku zaslužne su defektologinja Danijela Bodrožić i logopedica Marina Božić Bakušić.

image

Crteži Klare Banovac

Joško Šupić/Cropix

Za izradu senzorne kutije, vrijednog alata za senzornu integraciju, zaslužni su učenici i stručni tim iz Obrtno tehničke škole u Splitu, a idejnu izvedbu senzorne kutije osmislili su: psihologinja Vesna Reić Šustić, senzorna pedagoginja Antonija Krištić, logopedica Ana Kaštelančić Igric i edukatorica rehabilitatorica Mirela Grbić.

image

Milivoj Kalebić sa svojim učenicima i Mirelom Grbić

Joško Šupić/Cropix

- Suradnja naše škole s NZJZ-om traje već duže vrijeme, više od 10 godina. Ovim projektom napravili smo nešto jako korisno i upotrebljivo kao alat za odgojitelje i roditelje djece sa senzornim teškoćama.

Mi smo sudjelovali u drugom dijelu projekta, naši su učenici na sebe preuzeli izradu ovih senzornih kutija. Ovo što smo danas predstavili je samo prototip, koji je produkt godinu i po dana planiranja i rada.

Evo, sada počinje drugi dio našeg posla, napravit ćemo tridesetak ovakvih senzornih kutija, a nadamo se da će biti i više zainteresiranih za njih.

Nas ovo jako veseli jer naša djeca radeći na ovakvim projektima unaprjeđuju svoje vještine i znanja, a jednako je važno što istovremeno rade nešto korisno i upotrebljivo. Svi smo ponosni kako je sve skupa ispalo – kazao nam je Milivoj Kalebić, ravnatelj Obrtno tehničke škole u Splitu, koji nije skrivao oduševljenje ovim projektom i trudom svih uključenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:50