StoryEditorOCM
Splitmjesta izvrsnosti

Splitski učenici dobivaju Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo: ‘Povećat ćemo zapošljavanje‘

Piše Mia Uzinić
17. siječnja 2024. - 19:48

Splitski učenici će do kraja lipnja 2024. godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije. Ovakvi centri su mjesta izvrsnosti strukovnih zanimanja kako bi se ona prilagodila tržištu rada i najnovijim tehnologijama. O svemu smo više porazgovarali s Milivojem Kalebićem, ravnateljem Obrtno-tehničke škole Split.

- Ministarstvo obrazovanja 2018. godine raspisalo je natječaj za izgradnju 24 Regionalna centra kompetentnosti iz četiri područja. Naš centar odnosi se na područje elektrotehničke i računalstva, a u Split će i Turističko-ugostiteljska škola dobiti ovakav centar iz područja turizma i ugostiteljstva - objašnjava Kalebić.

image

Novi RCK

Privatni Album/

Čak 95 posto projekta financirano je sredstvima Europske unije, a ostatak je financirala Splitsko-dalmatinske županija. 

- S obzirom na to da je došlo do poskupljenja materijala i usluga, udio Županije je i veći nego što je trebao biti. Već je proveden "soft" dio ovog projekta vezan za samu uspostavu Regionalnog centra: nabavljanje nove opreme, edukacija profesora, ali i edukacija samih učenika. Uspostavili smo Ured za karijere kako bismo pripremili naše učenike za tržište rada, naučili ih kako da otvore svoj ured, obučili ih za korištenje novih tehnologija i ostalo. Učenici su imali i neke svoje projekte pa smo onda benzinski Go-kart pretvorili u električni, od početka smo sastavili električnu biciklu, pronašli smo stari motocikl i u njega ugradili električni motor. Cilj nam je potaknuti korištenje električne energije za pogon - govori Kalebić.

image

Radovi u tijeku

Snimio čitatelj/

S obzirom na to da su imali dosta problema oko izmjene GUP-a te dobivanja same građevinske dozvole, planirani završetak radova pomaknut je za lipanj 2024. godine. Izvođač radova je firma Lavčević. Regionalni centar kompetentnosti će imati 1200 kvadrata na kojima će se smjestiti osam novih specijaliziranih učionica s pratećom opremom i sadržajima koji će biti na usluzi učenicima svih škola. 

image

Radovi u tijeku

Snimio čitatelj/

- Cilj nam je postati mjesto okupljanja za firme iz ovog okruženja kao i za učenike koji traže posao. Želimo raditi edukacije, organizirati upoznavanja kako bismo povećali mogućnost zapošljavanja naših, ali i svih ostalih učenika. Moram spomenuti i 17 profesora naše škole koji su intenzivno sudjelovali u realizaciji ovog projekta - zaključuje Kalebić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:11