StoryEditorOCM
SplitČESTITKA I BANOVINI

Splitski SDP-ovac prigodno za Dan žena: ‘U mom gradu žene žrtve nasilja još nemaju krizni centar, ni simboličnu brigu‘

Piše Split SD
8. ožujka 2023. - 12:43

U povodu Dana žena na Facebook statusu se oglasio Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik

- Drage žene, želim vam sretan Dan žena, ali više od svega vam želim da vam Dan žena ne bude samo u znaku bombonjera i cvijeća. Nažalost i danas su pred vama brojni izazovi te vas čeka borba za ostvarivanje vaših prava, a u toj borbi je najbolje da i dalje, ipak, vjerujete samo sebi.

U konačnici i za sve što ste do sada postigle same ste se izborile. Iako je 2023.godina i dalje postoje muškarci koji misle da imaju pravo odlučivati o vama i u vaše ime.

Također postoje ljudi koji će danas zloupotrebljavati religiju kako bi vama nametali obrasce odijevanja i ponašanja, a dok svi pričaju o navodnoj ravnopravnosti dokazano je da ste vi i dalje plaćene 18 posto manje u odnosu na muškarce za isti obavljeni posao!

image
Tom Dubravec/Cropix

Nažalost, postoje i gradovi koji ne pomažu dovoljno u ostvarivanju vaših prava a takav je i moj Split. Grad u kojem i dalje ne postoji Krizni centar za žrtve nasilja je također i grad koji godinama nije u stanju realizirati inicijativu da splitske ulice i trgovi budu nazvani po znamenitim ženama Splita i Dalmacije.

Udruga Domine je 2020.godine uputila Komisiji za imenovanja ulica i trgova ovu inicijativu, ali nikakva pomaka nije bilo. Split čak ni na toj simboličkoj razini nije spreman ništa napraviti!

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

Kao gradski vijećnik mogu obećati da ću inzistirati da se ove nepravde u ovom mandatu isprave i SDP će od gradonačelnika tražiti konkretne rokove kad će se realizirati inicijativa Domina kao i kad će Split dobiti Krizni centar za žrtve nasilja. Deklarativna podrška bez konkretne realizacije nama više nije prihvatljiva.

S druge strane, kao predsjednik kotara Blatine-Škrape mogu ponosno najaviti da ćemo ove godine napraviti mural na zgradi našeg kotara za 2 Splićanke koje se nepravedno zaboravlja i zapostavlja, a to su Zdravka Krstulović i Palmina Piplović - naveo je Matijević u svojoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 03:18