StoryEditor
SplitTAJNA VATRENOG KONJA

Splitski električar: Crveni traktor na Vukovarskoj nije bio provokacija Delijama, slučajno je završio ispred Torcidinog murala; A objašnjenje zvuči nevjerojatno...

3. rujna 2019. - 14:45

Famozni crveni traktor koji je prije nekoliko dana bio parkiran u Splitu, na nogostupu Vukovarske ulice, nije, kako se prvotno mislilo, nikakav odgovor "Torcide" na beogradsku provokaciju. Naime, u Beogradu je prije nekoliko dana, pred utakmicu  između "Crvene Zvezde" (CZ) i švicarskog "Young Boysa" "osvanuo" tenk s oznakama CZ, za koji Srbi kažu da je "kulturna baština".
Samo nije jasno tko je tenk "parkirao" pred Marakanom, jesu li to bile "Delije" ili sama CZ.

No, poruka je jasna, kome god bila upućena, a ona svakako nije pacifistička.

A navodni odgovor iz Splita na te beogradske provokacije je bio crveni traktor. On je u samo nekoliko sati postao globalno poznat iako je, ispostavit će se, sasvim slučajno u srijedu bio parkiran ispred velikog grafita "Torcide" u Vukovarskoj ulici.

U Vukovarskoj ulici u Splitu osvanuo crveni traktor: radi li se o odgovoru na tenk ispred stadiona Crvene zvezde?

Priču sam saznao sam u ordinaciji "svoje" zubarice, a ispričao mi je 49 - to godišnji električar iz Splita koji je na traktoru trebao izvesti električarske radove, a naknadno ih je i obavio.

- Moj prijatelj s Mejaša kupio je traktor. Čovjek ga je želio imati za rad na svojoj njivi. I kako je traktor trebalo generalno obnoviti, on je s Mejaša krenuo prema mojoj radionici. Vozio je Vukovarskom do trenutka kad je "naletjela" policija. Kako je vozio 20 kilometara na sat, jer traktor i ne može brže, iza njega se stvorila kolona automobila od nekoliko stotina metara i policajci su ga zamolili da ga parkira uz cestu, kazuje nam naš sugovornik.

Kako su policajci rekli, tako je čovjek i napravio. Parkirao je traktor na nogostupu ispred "Torcidina" grafita i onda otišao svojim putem.

- Policajci su mu rekli da po traktor dođe kada malo "padne" promet, odnosno kada ne bude toliko velika gužva. Nakon dva, dva i pol sata traktor je "osvanuo" na svim portalima u Hrvatskoj, čak je bio i na vijestima jedne velike komercijalne TV kuće. Oblijetali su ga novinari, a čak su se i neki naši sugrađani, iako nemaju nikakve veze s traktorom, fotografirali na njemu za potrebe nekih portala. Cijelo to vrijeme, vlasnik traktora je bio kod svoje kuće, ne sumnjajući da mu je njegov "pomoćnik na njivi" postao zvijezda dana u Hrvatskoj. Čovjek uopće nije išao za tim da je parkirao traktor ispred "Torcidina" grafita. Navečer, oko 19 sati otišao je po traktor i dovezao ga u moju radionu, gdje sam mu ja obavio električarske radove- kazuje naš sugovornik.

I eto tako je, ni kriv ni dužan, traktor je postao tema dana u Hrvatskoj i odgovor CZ i "Delijama" koji su "parkirali" tenk ispred Marakane.

I taj njihov tenk nije nikoga u Hrvatskoj prepao, jer su u Domovinski rat, kada je trebalo, Hrvati išli na traktoru protiv tenkova. I znamo kako je završilo.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:03