StoryEditor
SplitStimulacije za studente

Splitski bolonjci duplo uspješniji od 'starih' kolega

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 17:55
rgx time: 3.1948089599609E-5

Ako je suditi po prvim rezultatima efikasnosti novog načina studiranja po načelima Bolonjskog procesa, studenti splitskih fakulteta već sada su u prosjeku gotovo duplo uspješniji od svojih kolega koji su se obrazovali po starom sustavu.

Kako doznajemo od dr. Igora Zanchija, prorektora za nastavu Splitskog sveučilišta, za sada je izvjesno kako će se više od 60 posto studenata u roku završiti prvu fazu studiranja, odnosno prve tri godine studija. Za usporedbu, tek nešto više od 40 posto akademaca koji nisu studiralo po “Bolonji” uspjevali su završiti u roku svoje studije.

Također, prema riječima prorektora Zanchija, još deset posto “Bolonjaca” je vrlo blizu da završe preddiplomske studije u minimalnom roku, čime bi se efikasnost novog načina studiranja mogla popeti na respektabilnih 70 posto, što je u rangu ponajboljih europskih sveučilišta.

- Prvi rezultati nas ohrabruju kako su zahvati u obrazovanju i primjena Bolonjskog procesa bili dobar potez. Uspješnost prvih generacija koji studiraju po “Bolonji” rezultat je i povećanja broja nastavnika, ali i njihovog angažmana na predavanjima - tvrdi Zanchi, dodajući kako bi postotak studenata koji završe studij u roku bio i veći da se od ukupnog broja akademaca izuzmu tzv. vanredni studenti koji, naravno uz iznimke, studiraju nešto duže od prosjeka.

S druge strane, predsjednik Studentskog zbora u Splitu Ivan Peronja tvrdi kako  uspješnost “Bolonje” treba pripisati i većem angažmanu studenata.
- Iako prvi rezultati idu u prilog “Bolonji”, o njenoj uspješnosti moći ćemo govoriti tek kada izlazna generacija studenatabude upisivala diplomske studije. Naime, plaši nas podatak da bi čak 40 posto studenata moglo odustati od daljnjeg školovanja, nakon završene prve tri godine, zbog financijskih problema. U tom slučaju ni odlična efikasnost studiranja ne može popraviti loš dojam  o novom načinu obrazovanja - smatra Peronja.

U svakom slučaju, kazuje Peronja, za konačnu ocjenu o provedbi Bolonjskog procesa na splitskim fakultetima trebat će pričekati novu akademsku godinu i prelazak mladih Bolonjaca s preddiplomskih na diplomske studije, ali i konačne zaključke Centra za praćenje kvalitete studiranja na Sveučilištu.

LEO KOVAČIĆ

Stimulacija za studente u tajnonsti

Kako bi što više akademaca završilo godinu u roku, Senat Sveučilišta u Splitu na sljedećoj sjednici, krajem ožujka, trebao bi donijeti odluku o maksimalnim stimulacijama namjenjenim studentima.
- Pripremamo još nekoliko zahvata kako bi omogučili što većem broju studenata da skupe potreban broj ECTS bodova, koji su im nužni za prelazak na višu godinu - otkrio je prorektor Zanchi. Ipak, na Sveučilištu još uvijek drže u tajnosti način na koji će se studenti stimulirati.

Studenti u brojevima

21 000 - ukupan broj studenata na Splitskom sveučilištu
3174 - studenata završilo je fakultet prošle godine
7107 - akademaca studira na nekom od fakulteta iz Društveno-humanističkog područja
3964 - studenata trenutno je na nekom od fakulteta iz područja tehničkih znanosti
3350 - studenata upiše se svake godine na preddiplomske studije
1900 - studenata upiše se svake godine na stručne studije

#SPLITSKOSVEUčILIšTE#IVANPERONJA

Izdvojeno