StoryEditorOCM
SplitI TO SMO DOČEKALI

Splitske osnovce će prvi put knjige dočekati u razredu, za njih skoro 14.000 država će kupiti udžbenike, a Grad Split radne bilježnice! Ipak, i roditelji će morati posegnuti u novčanik...

21. kolovoza 2019. - 18:35

Prvog dana nove školske godine, 9. rujna, splitske osnovce na klupama će dočekati svi potrebni udžbenici i prateći radni materijal, i to besplatno!

Lijepa je to vijest o kojoj su roditelji osmoškolaca pod Marjanom tijekom prethodnih godina, da ne kažemo desetljeća, mogli samo sanjati, no, srećom, ove godine čeka ih značajna ušteda za obiteljske proračune, kao i pošteda od obilaženja knjižara i antikvarijata, te internetskog naručivanja knjiga i neizvjesnosti je li sve kompletirano.

Grad je zajedno s Ministarstvom obrazovanja i ove godine osigurao novac za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala za splitske osnovnoškolce, koji će ih ovaj put dočekati na klupama, potvrđuju iz Banovine, a obavijest o tome sve osnovne škole imaju na svojim internetskim stranicama jer su te obrazovne ustanove formalno i provodile natječaje za kupnju knjiga, radnih bilježnica i ostalih sadržaja.

– Budući da od ove godine sredstva za nabavu udžbenika osigurava Ministarstvo obrazovanja, Grad je u proračunu za 2019. osigurao pet milijuna kuna za nabavu drugih obrazovnih materijala za učenike 28 osnovnih škola kojima je osnivač Grad. Ukupan potreban iznos izdvojen za nabavu udžbenika i drugih nastavnih materijala bit će na razini prošlogodišnjeg, dakle oko 12 milijuna kuna.

Ostali obrazovni materijali uključuju sljedeća nastavna sredstva: radne bilježnice, zbirke zadataka, kutije za tehnički odgoj, atlase i ostala sredstva koja su u pojedinim školama odabrana za ostvarivanje programa utvrđenih predmetnim kurikulumima.

Osnovne škole će do početka nastavne godine nabaviti druge obrazovne materijale za 13.722 upisana učenika, i to sve ono što je potrebno za predstojeću školsku godinu, osim mapa za likovni odgoj – poručuju iz gradske Službe za društvene djelatnosti.
Proračunski novac osiguran je i za sufinanciranje kupnje nastavnih sredstava za ustanove Centar za autizam i Centar za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", u kojima se također provodi program osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, naglašavaju iz Banovine.

Preciznije, Ministarstvo obrazovanja financirat će nabavu svih "postojećih" udžbenika za učenike drugih, trećih, četvrtih, šestih, sedmih (sve osim biologije, kemije i fizike) i osmih razreda te "novih" udžbenika za prve, pete i sedme razrede (biologija, kemija i fizika). Nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala obavit će same osnovne škole, pa će kompleti udžbenika i ostali potrebni naslovi dočekati učenike na klupama već prvog dana nastave.

Za osnovce koji imaju prebivalište na području Splita, ali su upisani u osnovne škole čiji je osnivač Županija, naša lokalna vlast će financirati nabavu drugih obrazovnih materijala izravnom uplatom na bankovne račune roditelja ili skrbnika učenika u odgovarajućim iznosima za pojedini razred. U pravilu, riječ je o djeci s područja Dračevca koja pohađaju neku od solinskih osnovnih škola, kao i osmoškolcima s područja uz granicu s općinom Podstrana kojima je lakše odlaziti u OŠ "Strožanac".

Drugi obrazovni materijal koji je namijenjen višegodišnjem korištenju učenici su dužni vratiti u svoju osmoljetku na kraju nastavne godine, kao i udžbenike koje mogu koristiti iduće generacije. Znači, roditeljima ili skrbnicima ostaje na brigu nabaviti likovne mape, bilježnice i ostali školski pribor, no o tome će, kako tvrde gradski oci, dobiti precizne upute od nastavnika.

 

Brojke

13.722

učenika krenut će 9. rujna u neku od 28 osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split

5

milijuna kuna za udžbenike i nastavni materijal osigurano je u lokalnom proračunu

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 13:57