StoryEditorOCM
Split‘I MI SMO ZDRAVSTVO‘

Splitske medicinske sestre i ostali djelatnici u prosvjedu: ‘Smiješno je što nam nude‘. Naveli su nam svoje plaće...

Piše Božidar Lončar
3. svibnja 2023. - 18:21

Između 50 i 60 medicinskih sestara i nemedicinskih djelatnika, ispred Glavnog ulaza Kliničkog bolničkog centra Split na Firulama, izišlo je u 11 sati u znak prosvjeda kojim nastoje upozoriti na uvjete rada.

Osim u KBC-u Split, polusatni prosvjed je organiziran u Općoj bolnici Dubrovnik te ispred Kliničke bolnice Merkur i Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu. Riječ je o prosvjedu koji pod sloganom “I mi smo zdravstvo” organizira Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, a kojem su se pridružili i splitski ogranci sindikata.

image
Ante Čizmić/Cropix

Prosvjednici zahtijevaju veće plaće i usklađivanje koeficijenata složenosti poslova. U Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske kažu da je u cijelom sustavu zdravstva zaposleno više od 30.000 medicinskih sestara, odnosno 47 posto od ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u sustavu.

Osim medicinskih sestara, tu su još fizioterapeuti, inženjeri radiologije, sanitarni inženjeri, inženjeri medicinsko-laboratorijske dijagnostike i socijalni radnici. A tu su i nezdravstveni radnici u sustavu zdravstva: kuhari i pomoćno osoblje, domari, čistačice, spremačice i svi koji rade na održavanju bolnice – istaknuli su u Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u objašnjavanju svojih prosvjednih aktivnosti.

image
Ante Čizmić/Cropix

Vladina uredba

Na sjednici održanoj 27. travnja Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojom se mijenjaju koeficijenti:

– ravnatelja i pomoćnika ravnatelja, voditeljima zdravstvenih odjela, voditeljima dnevnih bolnica, zavoda, poliklinikama, županijskim ustanovama, glavnim sestrama, doktorima medicine, doktorima primarne zdravstvene zaštite te zdravstvenim djelatnicima – navedeno je u Uredbi o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

image
Ante Čizmić/Cropix

– Tražimo da se našim medicinskim sestrama poveća koeficijent srednje stručne spreme jer to je jedina srednja škola s petogodišnjim obrazovanjem – izjavila je Iris Marin Prižmić, magistra sestrinstva i predsjednica podružnice hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara KBC-a Split, koja je danas u ime prosvjednika stala pred novinare.

– Može li bolnica funkcionirati bez biokemičara, laboranta, fizioterapeuta, kuhara, spremačica, tehničkog osoblja? Koeficijent pomoćnom osoblju je 0,631. To ispadne oko 600 eura mjesečno – kazao je danas Kaja Kalinić iz samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, naglasivši kako ovo nije samo “prosvjed medicinskih sestara”.

image
Ante Čizmić/Cropix

Na današnji dan, broj medicinskih sestara svih razina obrazovanja u splitskom KBC-u (SSS, VŠS, VSS) iznosi 1723 zaposlenih na određeno i neodređeno, uključujući i primalje. Uz to, zaposleno je 994 nezdravstvena radnika svih razina obrazovanja, odgovorili su iz bolnice na naš upit. Na drugo pitanje, ono koliko je medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja u jutarnjoj smjeni došlo, nismo dobili odgovor.

– Drugi traženi podatak zbog složenosti nije moguće dati – odgovorili su nam iz Ravnateljstva.

– Okupilo nas se između 50 i 60. Mislim da je danas na posao došlo oko 300 medicinskih sestara, jer jutarnja smjena zahtijeva najviše posla i tad na posao stignu i glavne sestre i voditeljice Zavoda – odgovorila je Iris Marin Prižmić, predsjednica podružnice hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara KBC-a Split.

Evo i primanja

Kako bi nam objasnili razloge svog prosvjeda, troje zaposlenika KBC-a koji su prisustvovali današnjem prosvjedu navelo je njihova prosječna mjesečna primanja. Jedna osoba je medicinska sestra, druga je zdravstveni djelatnik, a treća osoba ubraja se u nemedicinsko osoblje.

image
Ante Čizmić/Cropix

– Medicinska sestra s 30 godina radnog staža koja radi u intenzivnoj njezi primi 1200 eura s noćnim smjenama i praznicima – odgovorila je Iris Prizmić, magistra sestrinstva.

– Ja radim u tehničkoj službi, srednja stručna sprema, plaća mi je oko 700 eura s radnim vikendima i praznicima – odgovorio je Kaja Kalinić, zaposlenik u KBC-u Split.

– Ja sam medicinsko-laboratorijski inženjer u respiratornom laboratoriju. Plaća mi je ispod 1000 eura. Viša stručna sprema, radim 25 godina – odgovorila je Višnja Kovačić.

– Mi tražimo 10 posto, oni su nudili između tri i pet. To bi bila povišica od 5 do 20 eura, oko stotinjak kuna, smiješno – istaknula je Iris Prizmić, predsjednica podružnice hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara KBC-a Split.

Za vrijeme prosvjeda od 11 do 11.30 osobe koje su trebale ići liječniku mogle su ući i izići iz bolnice. Pregledi su bili naručeni i za razdoblje od 11 do 11.30.

– Došli smo od devet ujutro i čekamo. Sve je u redu, osim što smo s medicinskom sestrom vodili razgovor povišenih tonova. Sad idemo na pregled u 11 sati – rekla nam je obitelj Belas, čiji je otac Toni onkološki pacijent.

Vesna je sa sinom izlazila iz bolnice u 11.30, kad je prosvjed bio pri kraju. Ona nema nikakvih zamjerki.

– Imala sam naručeni pregled u 11 sati. Ovaj je pregled prošao vrhunski, ali splitska bolnica je inače katastrofa – kratko nam je poručila Vesna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:51