StoryEditor
Splitostati ili otići?

Splitske majke ne boje se ‘korone‘ po vrtićima i školama, a razlog je više nego jednostavan. Imaju i zanimljivu ideje prije zaključivanja ocjena

1. svibnja 2020. - 23:46
arhiva/Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić posljednih dana govori kako je nemoguće, ukoliko virus cirkulira, izbjeći da on uđe u škole i vrtiće.

- Neka ne idu jer nemoguće je spriječiti cirkulaciju virusa. Mislim da je u vrtićima i školama nemoguće držati socijalnu distancu - pojašnjava Kaić već danima.

Ravnatelji škola i struka ogorčeni su nakon što su pročitali epidemiološke upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o zaštitnim mjerama kojih bi se trebale pridržavati odgojno-obrazovne ustanove, djelatnici, učenici i roditelji nakon povratka u vrtiće te škole učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole od 11. svibnja.

Sad smo priupitali roditelje hoće li uopće pustiti djecu u jasnlice, vrtić i školu, a prema onome što nam je većina odgovorila, straha od korone nema, barem ne u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Puna kapa svega

- Nekako mi se čini da ću je poslati jer mi je preko glave škole po šest sati dnevno. U mom dnevnom boravku je svaki dan desetoro djece, što malih, što većih.

Ne možeš više, nema koncentracije nizašto. Još nakon posla moram 'tupit' tablicu množenja, a ne mogu se načuditi kako moja ne može više skužiti. Što se 'korone' tiče nekako se i ne bojim da će se dogoditi u školi - kaže ova majka s više djece.

- I ja sam za, pogotovo što sad za tjedan dana započinjem s poslom - složna je mama dvojice dječaka.

- Ja svoje neću slati u školu i vrtić čisto iz razloga što ću biti više manje kući, a kako je ograničen/prepolovljen broj djece koja mogu biti u razredu i vrtiću ostavljam mjesto onima koji nemaju gdje sa svojom dok rade.

Pa dok mogu, mogu. Kasnije se možda promijeni situacija.... Tko zna šta će biti 1. lipnja - pojašnjavaju nam.

- Mi još nismo odlučili. Virusa se ne bojim, više me zanima i brine kako će sve ovo psihički djelovati na djecu i koje će biti posljedice, bilo da idu u školu u neprirodnom okruženju ili ostaju doma dok su im prijatelji u školi. O tome nitko ne govori.

A trebalo bi! Tko će dati odgovore na ta pitanja? - pitaju se splitske majke.

Čemu strka?

- Mi nećemo slati naših troje u školu i vrtić iako bismo rado - veli majka troje djece, dvoje osnovnoškolaca i jednog vrtićke dobi.

- Moji neće. Epidemiolozi su jasno rekli da ne preporučuju da šaljemo djecu. Otvaraju škole i vrtiće samo zbog gospodarstva i ljudi koji nemaju gdje s dicom.

Pričala sam s vlasnicom vrtića kraj mene, kaže mi kako ona cijelo ovo vrijeme radi dežurstva i dolazilo joj je do desetoro djece svaki dan... Tako da ne kužim šta sad tolika strka - djecu je uvijek imao tko čuvati! - veli majka dvojice osnovnoškolaca.

- Neće ići u školu, barem ne u početku. Ja bi osobno najradije da svi idemo jer je kraj godine i jako je teško mjerodavno zaključiti ocjene, ali uz ove uvjete nema se smisla vraćati.

Po meni, svi smo se trebali vratit. Ili, još jedna opcija - dopustiti profesorima i nastavnicima da učenike koje treba ispitati pozovu u školu i odrade s njima šta treba. Konkretno, svaki dan druga grupa učenika. Naravno, na udaljenosti. Mi imamo veliku školu i to bi bilo izvedivo, mjerodavno i objektivno.

Ovako pribjegavaju svakakvim načinima za postizanje većih ocjena. Svi ti pozivi i online testovi su polumjere - predlaže ova majka dvije djevojčice, ujedno i profesorica u jednoj osnovnoj školi na području Splita.

Evo što misle mame vrtićaraca.

- Neće u vrtić, ja sam kući sigurno do šestog mjeseca a onda će ih dida i none čuvati. Oni bi radije da ih stalno čuvaju nego da ulijeću kada su bolesni jer smatraju da tako više riskiraju - veli majka dvoje vrtićaraca.

S njom se slažu i ostale, iz očitog razloga.

- Tako mala djeca, kaže, ne mogu držat razmak a pošto je kući, i malecki će s njom ostati. Da radi, ipak, vjerovatno bi bila prisiljena ih poslati, kaže majka troje djece

- A tek tete s maskama u vrtiću.. Ajmee.. Sigurno ce jasličarci biti oduševljeni kad ih vide. Moj odgovor je ne! - a sa njom se slaže i druga mama.

- Mislim da je preriskantno, a za male pretraumatično - kazuje.

- Neću ni ja jer je mojoj imunitet nikakav i inače pokupi sve što se može skupit u vrtiću, a kamoli sad. Čuvat ce je baka neko vrijeme - objašnjava majka malene jasličarke.

No ipak, ima i onih koji su prisiljeni dati djecu u vrtić.

- Kad krenem raditi uskoro, morati ću poslati starije dijete. Ali nadam se i mislim da ih neće biti previše u vrtiću - nada se ova majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 19:35