StoryEditorOCM
Splitmir i dobro

Splitska policija uputila važan apel roditeljima; zbog sigurnosti građana u prosincu najavili su drakonske kazne...

Piše P. Č.
20. prosinca 2023. - 18:36

"Pozivamo roditelje da djeci ne kupuju pirotehniku!", apel je splitske policije koji se čuo na konferenciji za medije koja je danas održana u prostorijama PU splitsko-dalmatinske. Zbog sigurnosti građana tijekom prosinca su uz to najavljene drakonske kazne za nezakonito posjedovanje ili zlouporabu pirotehnike.

Operativna akcija “Mir i dobro”, kojom splitska policija za cilj ima upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, trajat će od 11. prosinca ove do 7. siječnja 2024 godine.

Na konferenciji su se zajednički obratili Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije, Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i Mario Mikas, zapovjednik JVP Split. Istaknuli su da suzdržavajući se od uporabe pirotehničkih sredstava možemo postići da prosinac svima bude miran i spokojan.

image

Operativna akcija "Mir i dobro"

Pu sd

Napomenuto je da je tijekom trajanja prošlogodišnje akcije od uporabe pirotehnike lakše ozlijeđena jedna osoba, ali da su se prijašnjih godina svi mogli uvjeriti koliko mogu biti ozbiljne i trajne posljedice korištenja pirotehnike, posebno kod djece. “Apel ide prema roditeljima, pirotehnička sredstva nisu igračke i pozivamo roditelje da ne kupuju i ne poklanjaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina” dodali su na konferenciji.

image
Srđan Vrančić/Ilustracija/Cropix

Odraslima je savjetovano da se pirotehnička sredstva kupuju u ovlaštenim trgovinama, da se koriste na način kako je to određeno te da se ne koriste u zatvorenim prostorima. Na kraju su podsjetili da traje i akcija „Manje oružja, manje tragedija“ koja omogućuje povrat oružja koje se ne može posjedovati, kao i akcija „darujmo sigurnost jedni drugima!“ kojoj je cilj osigurati sigurnost prometa na cestama.

Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

image
Srđan Vrančić/Ilustracija/Cropix

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se  novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit za prekršaj fizička osoba ako:

je mlađa od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)

uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)

image

Akciji "darujmo sigurnost jedni drugima!" cilj je osigurati sigurnost prometa na cestama

Pu sd

u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)

nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.),

dok je člankom 92. normirano kako će se  novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Apel iz PU splitsko-dalmatinske

Pozivamo roditelje:

  •  da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,
  •  da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste   pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše   djece.
  •  da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,
  •  da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 15:38