StoryEditor
Splitovako se 'igraju' našim kunama

Splitska bolnica bez novca, a imat će ga još i manje! Nižu se presude po kojima su dužni isplatiti liječnike i sestre, no KBC se inati, ne da pare, a troškovi postupaka lete u nebo

Piše Katarina Marić Banje
14. ožujka 2019. - 23:38

Nižu se pravomoćne presude kojima je KBC Split dužan isplatiti naknade za nekoliko proteklih godina kada svojim djelatnicima nisu isplaćivali pune iznose dodataka na plaću. Osim brojnih medicinskih tehničara, sve više je dobivenih tužbi liječnika i medicinskih sestara.

Samo u jednom od odvjetničkih ureda u Splitu vode više od 100 parničnih postupaka na Općinskom sudu u Splitu u kojima su u prvom stupnju obranili prava svojih klijenata u 40 slučajeva. U navedenim parnicama nepravomoćnim presudama splitska bolnica mora platiti sve zaostatke na osobne dohotke. Pravni tim koji čine Zoran Iviš, Marina Parčina i Vojko Božulić izborio je i četiri pravomoćne presude. Sukladno tim odlukama KBC Split je dužan jednom kirurgu i trima medicinskim sestrama isplatiti ukupno 139.500 kuna, koliko su im umanjili plaće od primjene Centralnog obračuna koji je stupio na snagu krajem 2013. godine plus kamate. Nadalje, bolnica je dužna isplatiti 36.500 kuna sudskih troškova za sva četiri slučaja.

- U tri slučaja je prošao rok za dobrovoljnim ispunjenjem pravomoćno utvrđenih tražbina te sam zatražio od bolnice očitovanje. Također sam im ponudio mogućnost da unatoč isteku roka dobrovoljno uplate iznos kako bi izbjegli troškove ovrhe u iznosu od po 1500 kuna po svakom slučaju. Na te troškove moje stranke će imati pravo ako navedene pravomoćne presude predaju Fini na izravnu naplatu. Taj iznos bi se zbrojio s ukupno 132.400 kuna na ime umanjenih plaća uz kamate te 29.000 kuna sudskih troškova - kazao nam je odvjetnik Zoran Iviš.

U svom dopisu KBC-u Split napomenuo je kako su ostali KBC-ovi u Hrvatskoj protiv kojih su donesene pravomoćne presude svoje obveze ispunili dobrovoljno, bez sudjelovanja Fine. Time su značajno smanjivali naknade troškova koji će u konačnici biti generirani u velikim iznosima kako nove pravomoćne presude budu pristizale.

Nakon pokretanja Centralnog obračuna plaća krajem 2013. godine dolazi do masovnog nezadovoljstva u hrvatskim bolnicama zbog činjenice da se dodaci propisani Kolektivnim ugovorom isplaćuju samo na redovne sate, a ne i na prekovremenu satnicu. Takvim obračunom su bili zakinuti i liječnici, i medicinske sestre i medicinski tehničari. Dodatak od 25 posto pripadao im je zbog otežanih uvjeta rada. Drugi dodatak od 10 posto za liječnike te 4 posto za medicinske sestre i tehničare trebao im je biti obračunat zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi. Još jedan dodatak od 15 posto kirurg je imao pravo pošto je stekao znanstveni stupanj doktora znanosti. Splitska bolnica im je isplaćivala navedene dodatke, ali samo tijekom redovne satnice. Za prekovremene sate nisu dobivali niti jedan od dodataka. U odgovorima na tužbu splitska bolnica je navela kako se dodaci na ove kategorije računaju na osnovnu plaću u koju ne spada prekovremeni rad. Ustvrdili su u svom dopisu kako se prekovremeni rad plaća 50 posto više, što prema njima isključuje sve ostale dodatke.

U odlukama kojima se nalaže bolnici da isplati dug svojim djelatnicima navedeno je kako nije logično da navedeni dodaci za uvjete rada, odgovornost u dijagnozi te znanstveni stupanj pripadaju samo u redovnom radu jer oni postoje i u prekovremenom radu. Sud je istaknuo i kako je liječniku rad bio organiziran u 24-satnim dežurstvima za koje mu nisu isplaćivani dodaci za vrijeme prekovremenog rada.

Polovicom siječnja je Hrvatski liječnički sindikat objavio priopćenje na svojim stranicama i poslao dopis svojim članovima u kojem navode kako su nakon pokretanja sudskih postupaka zbog neadekvatnog obračuna i isplate prekovremenih sati, u nekim ustanovama ravnatelji na različite načine kažnjavaju kolegice i kolege koji su podigli tužbe. Do sada imaju prijave iz četiriju hrvatskih bolnica.

Ako se računa optimističan iznos od 40.000 kuna za dug na ime umanjene plaće i sudskih troškova, samo u 100 parnica splitska bolnica bi mogla imati 4 milijuna kuna troška. Uz kamate koje idu od prosinca 2013. godine iznos se penje vrtoglavo. Međutim, iznos od 40.000 je prosjek kod medicinskih sestara i tehničara, dok je u opisanom slučaju kirurga ukupni iznos 106.000 kuna, bez kamata.

 

#KBC SPLIT# PRAVOMOĆNE PRESUDE# OVRHA# DODACI NA PLAĆU

Izdvojeno

02. srpanj 2020 21:43