StoryEditorOCM
SplitUŽAS JE NAŠA FURKA

Split se guši u smeću, grad je odvratno prljav. Pitali smo Čistoću koliko se često čisti i pere, ovo su nam odgovorili

Piše Nikolina Lulić
11. kolovoza 2023. - 06:36

O tome da je Split ovog ljeta nikad prljaviji nema dileme, bez obzira što nas odgovorni u Banovini i "Čistoći" pokušavaju uvjeriti u suprotno. Uostalom, prošetajte sami ulicama, prizori koje ćete zateći govore više od tisuću riječi. 

Možemo uzeti u obzir da je priljev turista ove sezone veći nego godinu ranije, ali valjda bi se sukladno s tim trebala napraviti drugačija organizacija posla. Ovakva, očito je, ne funkcionira.

image
Saša Burić/Cropix

Svakodnevno nam u redakciju stižu grozne fotografije iz svih dijelova Splita - pretrpani kontejneri iz kojih se otpad prelijeva na javne površine, prekrcani koševi za otpatke, kartonske kutije na svakom kantunu, uličici... Kad se ne žale nama, građani se žale preko društvenih mreža, Facebook stranice splitskih kvartova pune su njihovih pritužbi.

A tek fleke oko koševa, od prolivenog pića, ostataka hrane... A ostaci nečijeg obroka povraćeni uz kantune nogostupa? A smrad? Mogli bismo nabrajati do sutra.

image
Slobodna Dalmacija

Pitali smo stoga splitsku "Čistoću" da nam da konkretne informacije o organizaciji posla odvoza smeća, pranja i čišćenja grada...

Zanimalo nas je je li se ove godine mijenjao režim odvoza otpada po kvartovima, ako jest, na koji način te kakva je trenutna dinamika odvoza?

image
FB Moj Split 3

Nadalje, tražili smo odgovore na pitanja kakav je režim odvoza otpada u centru grada i susjednim kvartovima kojima gravitira velik broj turista poput Bačvica, Varoša i Manuša te koliko se često prazne koševi za otpatke u centru grada i koliko je djelatnika svaki dan angažirano u tom poslu?

Pitali smo i jesu li, s obzirom na količinu ljudi u centru grada, a time i povećanim količinama smeća, razmišljali o dodatnom angažmanu djelatnika i povećanom broju odvoza? I na kraju, zanimalo nas je koliko se često grad pere i na koji način? 

- Plan dinamike odvoza komunalnog otpada za Grad Split davatelj javne usluge "Čistoća" uređuje u skladu s Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Splita a koju je donijelo Gradsko vijeće.

image
Saša Burić/Cropix

Javna usluga uključuje prikupljanje na lokaciji obračunskog mjesta korisnika usluge odnosno lokaciji spremnika (mjesto primopredaje otpada) sljedećih vrsta otpada: miješani komunalni otpad, reciklabilni komunalni otpad, biootpad i glomazni otpad - podučili su nas u uvodu odgovora na upit koji smo danima čekali.

Dinamika odvoza miješanog komunalnog otpada iz spremnika na javnim površinama je, navode, minimalno tri puta tjedno i više, ovisno o potrebama na mjestima primopredaje otpada. Na lokacijama na kojima je detektirana potreba dodatnog prikupljana otpada prikupljanje se obavlja i do dva puta dnevno.

- Odvoz miješanog komunalnog otpada iz samog užeg centra grada organiziran je u tri smjene (što uključuje i noćni rad na prikupljanju otpada te čišćenju i pranju grada u noćnim satima).

Svakodnevno pranje obavlja se svakim radnim danom Hakko vozilom, noćno strojno pranje svakim danom a ručno pranje je svakim radnim danom sukladno programu pranja. Koševi za otpatke u centru grada se prazne svakodnevno i na tom poslu je angažirano 18 djelatnika koji koševe prazne ujutro i popodne - odgovorili su iz ove komunalne tvrtke.

Kućanstvima kojima se odvoz komunalnog otpada obavlja putem individualno dodijeljenih spremnika (kante), koji su zadužili i spremnik za biootpad, odvoz miješanog komunalnog otpada obavlja se dva puta tjedno, dok se biootpad odbozi jednom tjedno.

- Dinamika odvoza reciklabilnog otpada s javnih površina obavlja se tako da se papir prikuplja najmanje dva puta tjedno a plastika jednom tjedno. Po potrebi i popunjenosti spremnika organiziraju se i dodatni odvozi.

image
Saša Burić/Cropix

U ljetnim mjesecima obavlja se pojačan odvoz reciklabilnog otpada, osobito papira iz užeg centra grada i gravitirajućih kotareva – Varoš, Bačvice, Lovret, Spinut, Lučac-Manuš (četiri i više odvoza tjedno).

Prikupljanje iz spremnika za biootpad obavlja se minimalno jednom tjedno a po potrebi, ako se uoči popunjenost spremnika, organiziraju se i dodatni odvozi.

image
Slobodna Dalmacija

Pojačani odvoz komunalnog otpada u ljetnim mjesecima obavlja se također u zonama plaža Žnjan, Duilovo, Kašjuni, zoni gradske luke, autobusnog i željezničkog kolodvora. Svakodnevnom kontrolom terena se s trenutno uočenih kritičnih lokacija na području cijelog grada organiziraju izvanredni odvozi - zaključili su odgovor na naš upit. Iz njega se vidi da su na samo dio p

E, sad, glavno je pitanje: Je li to sve dovoljno? Vratite se na početak teksta gdje vas pozivamo da prošetate ulicama, pa zaključite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:02