StoryEditorOCM
Splitpoziv na mržnju

Split preplavili grafiti s nacističkim sloganima protiv Židova i Srba te s ustaškim obilježjima. Pljušte reakcije...

Piše Spllit SD
20. listopada 2023. - 20:22

Danas su na više mjesta u Splitu osvanuli uvredljivi grafiti. Najprije su ustaški simboli osvanuli na fasadi prostorija "Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Peper Split" u Vukovarskoj ulici, no vrlo brzo su prebrisane od strane Grada Splita.

Nešto kasnije na Poljani Tina Ujevića, na stražnjem zidu zgrade HNK crvenim su sprejem bile napisane antisemitske i nacionalističke poruke.

No, one su se još brže uklonile, a ovog puta su promptno reagirali djelatnici splitskog kazališta.

image

Svježe prebojan natpis intoniran govorom mržnje na zgradi HNK

Joško Šupić/Cropix

No, škrabotinama tu nije kraj, javio se i Gradski kotar Gripe koji je na svojoj Facebook stranici objavio kako su na dojavu stanara dijela Dubrovačke i Radničke ulice, kotarska komunalna redarica i kotarski vijećnici zabilježili "ogroman broj neprimjerenih škrabotina neprihvatljivog sadržaja, kojim se poziva na mržnju, diskriminaciju i činjenje teških kaznenih djela".

image
Gradski kotar Gripe

- Dio ovakvih natpisa nalazi se na javnim površinama koje će ukloniti Grad Split (službena stranica) ali najveći dio je na stambenim objektima koje također treba ukloniti. Na žalost, za sada se to plaća iz sredstava pričuve ali s obzirom na luda vremena u kojima živimo, pitanje je do kada će to biti moguće.

image
Gradski kotar Gripe

Molimo naše sugrađane da ukoliko imaju informacije o počiniteljima iste dostave nadležnoj policijskoj postaji (II.PP) ili u kotar koji će ih proslijediti policiji - naveli su.

Na neprimjerene i osuđujuće poruke reagirao je i Damir Barbir, nezavisni vijećnik i predsjednik kotara Trstenik  na svom Facebooku.

- Split je jedan od rijetkih gradova koji ima dušu, ima empatiju, zna razlikovati dobro od zla. Ovo je čin pojedinaca željnih pažnje koji pokušavaju pokazati da nije tako i da je Split jedna primitivna i ksenofobna sredina. Takav nije naš Split.

image
Gradski kotar Gripe

Jučer je u Splitu otvoren spomenik Miljenku Smoji, čovjeku koji je Splitu dao identitet grada koji poznajemo, grada na koji smo ponosni. Već sljedeći četvrtak ćemo otvoriti splitski Štandarac u kojem ćemo upisati 26.10.1944, dan kada je Split oslobođen od fašizma.

Povijest Splita je pobjednička povijest, jednog grada koji je uvijek bio na pobjedničkoj ispravnoj strani te pokazao emociju i jako dobro se znao ujediniti kada je najpotrebnije.

Prkos moćnome, zaštita slabome naša je himna i to nam nitko nikada oduzeti neće - naveo je u objavi.

image
Screenshot Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:26