StoryEditorOCM
Split71 milijun eura

Split još nije pao u dužničko ropstvo, golemi kredit zapeo u Ministarstvu financija; čeka se odluka, ali ne i samo to...

Piše Sandi Vidulić
6. studenog 2023. - 10:28

U javnosti se često spominje kako se Grad zadužio kod Europske investicijske banke (EIB), te da će se od tog kredita financirati uređenje Žnjana, školskih dvorana, izgradnja vrtića... Ali zapravo stvari s kreditom nisu napredovale otkako je EIB u lipnju odobrio Gradu Splitu zaduživanje za 150 milijuna eura i nakon što je Gradsko vijeće u srpnju donijelo odluku da se Grad u prvoj tranši zaduži za 71 milijun eura.

Naime, ugovor s EIB-om još nije potpisan, a uvjet da bi se to uopće dogodilo jesu suglasnosti Ministarstva financija i Plenkovićeve Vlade. Međutim, Ministarstvo financija već mjesec dana nije donijelo odluku i dalo preporuku Vladi RH, što je uvjet bez kojega Puljak ne može s EIB-om potpisati ugovor za najveći kredit u povijesti Splita.

image
Vojko Bašić/Cropix

Upitali smo dogradonačelnika Antonija Kuzmanića kad je Grad predao dokumentaciju Ministarstvu financija. Zanimalo nas je je li Ministarstvo financija do sada dalo suglasnost Gradu na zaduživanje, odnosno preporuku Vladi RH da ona da suglasnost.

– Ministarstvo financija je 29. rujna 2023. godine zaprimilo od Grada Splita dokumentaciju u vezi s davanjem suglasnosti za zaduženje kod EIB banke. Ministarstvo financija priprema Prijedlog odluke koju donosi Vlada RH, a za dio projekata koji se financiraju iz sredstava EU-a odluku donosi ministar financija. U ovom trenutku predmet je u obradi Ministarstva – odgovorio nam je dogradonačelnik Kuzmanić.

image

Antonio Kuzmanić

Duje Klarić/Cropix

Pokušali smo od Ministarstva financija doznati zbog čega mjesec dana nisu riješili ovaj predmet i donijeli odluku hoće li Gradu Splitu dati suglasnost za dugoročno zaduživanje kod Europske investicijske banke. Zamolili smo ih za žuran odgovor, ali nismo ga dobili do zaključenja teksta.

Kako se može vidjeti na stranicama EIB-a, od sredine lipnja, kad je banka odobrila splitski projekt, do danas su u kategoriji urbanog razvoja, za što se prijavio Grad Split, potpisana četiri ugovora s drugim kandidatima. S njima je financiranje rješavano vrlo brzo, u nekoliko mjeseci prešli su od statusa onih kojima su projekti odobreni do potpisivanja ugovora s EIB-om.

image

S

Nikola Vilić/Cropix

Grad Split očekuje bespovratna sredstva iz ITU mehanizma za Žnjan, koji je najskuplji od svih projekata, ali Puljak je najavio da će morati dodati sredstva iz gradske blagajne jer su ponude izvođača probile procijenjenu vrijednost projekta. No Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije još nije odobrilo ITU bespovratna sredstva za splitske projekte, svaki od njih trebat će proći evaluaciju.

image
Saša Burić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Kad je Gradsko vijeće donijelo odluku o zaduživanju od EIB-a, u njoj je pisalo da se Žnjan financira samo dijelom od tog kredita. Odnosno, riječ je o sufinanciranju projekta. Ako Plenkovićeva Vlada da zeleno svjetlo Puljku za zaduživanje, moguće je da će EIB pričekati s potpisivanjem ugovora dok Split ne dobije ITU sredstva od Erlićeva ministarstva koja bi jamčila da Grad ima osiguran novac za sufinanciranje. Tako da će još neko vrijeme trebati pričekati priča da se Grad zadužio za veliki novac ili pao u dužničko ropstvo, kako neki vole reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:31