StoryEditorOCM
SplitSVE VIŠE I VIŠE

Split i ove godine obara turističke rekorde; ‘prešišao‘ je famoznu 2019. po broju noćenja. Brojke luduju i za rujan...

Piše Ana Pivčević
4. listopada 2023. - 09:56

Jesen je kalendarski počela prije desetak dana, ali vrijeme u Splitu daleko je od jesenskog. Splićani i njihovi gosti uživaju u morskim radostima, a centar grada još vrvi turistima.
Ovog ljeta glavna su tema bili cijena apartmana i usluga. Jedni su govorili da su cijene previsoke i da će nam se to obiti o glavu, dok su drugi uspoređivali brojke s onom rekordnom 2019. godine. Kakva je situacija bila u rujnu po broju dolazaka gostiju i noćenja u gradu podno Marjana, provjerili smo u Turističkoj zajednici grada Splita.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Prema podacima iz sustava eVisitor, u razdoblju od 1. do 30. rujna 2023. godine na području grada Splita ostvareno je 130.467 dolazaka i 391.810 noćenja. Uspoređujući ove podatke s istim razdobljem prošle godine, broj dolazaka je porastao za 22,5 posto, dok je broj ostvarenih noćenja zabilježio povećanje od 11,3 posto - naveli su nam iz TZ-a grada Splita.

image
Tom Dubravec/Cropix

Odakle dolaze?

Ako rezultate u mjesecu rujnu uspoređujemo s istim razdobljem 2019. godine, ostvareno je šest posto više dolazaka, dok je broj ostvarenih noćenja zabilježio povećanje od 12,8 posto.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kada promatramo strukturu gostiju prema zemljama odakle dolaze, u rujnu su najveći broj dolazaka i noćenja ostvarili gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Njemačke, Francuske, Poljske, Australije, Kanade, Nizozemske, Španjolske i Belgije.

Iz TZ-a grada Splita su nam, prema podacima iz eVisitora, napravili i usporedbu rezultata prvih devet mjeseci s proteklim godinama.

- U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2023. godine na području grada Splita ostvareno je 843.408 dolazaka i 2.672.413 noćenja. Uspoređujući ove podatke s istim razdobljem prošle godine, broj dolazaka je porastao za 19,7 posto, dok je broj ostvarenih noćenja zabilježio povećanje od 10,6 posto.

U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, ostvaren je jednak broj dolazaka, dok je broj ostvarenih noćenja zabilježio povećanje od 5,8 posto - objasnili su nam iz TZ-a grada Splita. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:32