StoryEditorOCM
Splituz europsku pomoć

Split dobiva prestižni Istraživački medicinski centar! 'Podignut ćemo kvalitetu zdravstvene skrbi, doći će znanstvenici iz cijelog svijeta, a naše mlade liječnike ćemo zadržati u Hrvatskoj'

8. veljače 2019. - 18:40
dnevna_bolnica-061118

Na Medicinskom fakultetu u petak je potpisan Memorandum o znanstveno-istraživačkoj suradnji između Kliničkog bolničkog centra Split i te znanstvene ustanove, uz podršku i supotpis prof. dr. Dragana Ljutića, rektora Sveučilišta u Splitu. Time su započele zajedničke aktivnosti navedenih ustanova na pripremi projekta istraživačko-inovacijske infrastrukture, pod nazivom Istraživački medicinski centar Split (IMCS).

- Povezivanje znanstvenog i kliničkog rada u budućem Centru bitno će podignuti kvalitetu znanstveno-istraživačkog rada u području biomedicine i zdravstva, na korist svih stanovnika Splita, županije i Hrvatske - istaknuo je prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, odakle je ideja o projektu i potekla uz veliko razumijevanje i odobravanje svih sudionika, a na dobrobit pacijenata.

- Ovo je svečanost i velika stvar za cijelu državu. Već smo dokazali kako smo izvrsni, a sad ćemo biti još bolji. Krećemo od danas u realizaciju s ozbiljnom namjerom da projekt i završimo. Uključit ćemo sve naše kolege i institute, a vjerujem da će kolege iz svijeta htjeti u ovom sudjelovati - dodao je rektor.

Prestižno mjesto

Prof. dr. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta, naglasio je kako će ovim institutom podignuti istraživačke i biomedicinske kapacitete na nevjerojatno visoku razinu i postati vrlo prestižno mjesto u svijetu.

- Istraživanja koja će se tu raditi dovode u zajednički odnos kliničare i ostale znanstvenike, a temeljna znanja pretvorit ćemo u znanja koja se mogu primijeniti u praksi, a to znači podizanje standarda liječenja pacijenata i kvalitete cjelokupne zdravstvene skrbi. Konačno, projekt će otvoriti prilike za mnoga nova radna mjesta čime ćemo zadržati naše mlade u Hrvatskoj. Već sutra našim doktorima medicine koji diplomiraju možemo reći 'imate posao ovdje' - kazao je Đogaš.

Idući korak je prijava Ministarstvu znanosti za izgradnju i uređenje IMCS-a, koji će se nalaziti na južnoj strani bolničkog stacionara na Križinama, a projekt bi koštao oko 50 milijuna kuna. Trebao bi se financirati novcem iz EU fondova. U sklopu instituta bi sudjelovale i surađivale istraživačke skupine iz obiju ustanova, a u Split bi bili "dovedeni" i mnogi znanstvenici iz cijele Hrvatske i cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 23:41