StoryEditorOCM
SplitU SKLOPU EU PROJEKTA

Split dobiva ‘pokretnu knjižnicu‘; nabavljen je posebni autobus s knjigama, uskoro ćemo doznati gdje će biti ‘štacije‘

Piše Split SD
15. siječnja 2023. - 12:20

U sklopu EU projekta “Za dobre vibre – čitaj libre”, Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Splitsko-dalmatinska županija nabavile su bibliobus vrijedan 377.799,79 eura, odnosno 2.846.532,50 kuna s PDV-om, od tvrke “Autobus”.

Isporuka pokretne knjižnice – bibliobusa obavljena je u garaži “Prometa” u Hercegovačkoj ulici.

image
Gradska knjižnica Marka Marulića

– Opremanjem pokretne knjižnice – bibliobusa želi se povećati dostupnost materijala poput knjižne građe te omogućiti razvoj čitalačkih kompetencija osoba mlađih od 25 te starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije.

image
Gradska knjižnica Marka Marulića

Sukladno potrebama navedenih skupina, u tijeku je definiranje mreže stajališta te satnica dolaska bibliobusa na lokacije za koje je iskazan interes, a sve kako bi se potaknulo socijalno uključivanje ciljanih skupina u lokalnu zajednicu te promicanje jednakih mogućnosti pristupa znanju – navodi u svojoj Facebook objavi ekipa iz Gradske knjižnice.

Bibliobus je marke IVECO, dužine 12 metara. Nadograđen je u skladu sa Standardom za narodne knjižnice Republike Hrvatske te ima ugrađenu i rampu za osobe s invaliditetom, ali i tendu za aktivnosti na otvorenom.

image
Gradska knjižnica Marka Marulića

– U pripremi je naljepnica za bus te opremanje inventara i nabava multimedije, a sređuje se i prostor u knjižnici Trstenik, gdje je planirano garažiranje bibliobusa za vrijeme dok nije na terenu. Svečano predstavljanje i prvi obilasci potencijalnih lokacija očekuju se sredinom veljače ove godine.

Nositelj projekta “Za dobre vibre – čitaj libre” je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija.

image
Gradska knjižnica Marka Marulića

Razdoblje provedbe projekta je od 16. rujna 2021. do 16. rujna 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 kuna, od čega je 3.347.498,01 kuna sufinancirano iz sredstava Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 kune iz državnog proračuna Republike Hrvatske – navodi se u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2023 02:05