StoryEditor
Splitiskorak

Split dobio specijaliziranu ustanovu za rano otkrivanje autizma

19. rujna 2016. - 01:21
aut00

Jedina smo ustanova ovakvog tipa u cijeloj Hrvatskoj, a i šire. Naši su najjači aduti transdisciplinarnost i visoka specijaliziranost za rano otkrivanje, tzv. screening, autizma. Surađujemo s pedijatrima i provodimo programe rane intervencije. U našem radu koristimo znanstveno utemeljene pristupe primijenjene analize ponašanja, odlazimo u patronažne posjete u obitelj, u predškolske ustanove i u škole u kojima su naša djeca – rekla nam je Anja Jelaska, univ. spec. educ. rehab., ravnateljica poliklinike "Plavo svjetlo" za rehabilitaciju djece i mladih s poremećajima iz spektra autizma, ali i s drugim razvojnim poremećajima, kao što su specifični poremećaji razvoja govora i jezika, zatim vještina učenja i formalnih, školskih znanja, te razvoja motoričkih funkcija, psihičkog razvoja i slično.

Ujedno se bave i intervencijama za nepoželjna ponašanja, koja su veliki problem djece s autizmom, pa tako uz rehabilitacijski plan provode i bihevioralni plan za svako dijete.

Poliklinika je počela s radom u srpnju, financirana je kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) uz potporu HAMAG – BICRO-a, a tim "Plavog svjetla" sastoji se od liječnika dječjeg psihijatra, fizijatra, psihologa, logopeda, rehabilitatora, specijalista rane intervencije, radnog terapeuta, fizioterapeuta, senzornog terapeuta, a surađuju i s neuropedijatrom i pedijatrima.

Što treba učiniti roditelj koji za svoje dijete želi koristiti usluge ove poliklinike, pitamo ravnateljicu.

– Roditelji koji nam se obrate e-mailom ili telefonom prođu inicijalni screening upitnik, na osnovi kojeg se možemo pripremiti za prvi posjet. Prvi posjet zamišljen je kao inicijalni razgovor s roditeljima i djetetom, kojeg pustimo da slobodno istražuje prostor poliklinike, odnosno kabineta, kako bi se prilagodilo i kako bi mu prvi susret s našim osobljem bio ugodan. Na inicijalnom razgovoru uzimamo osnovne podatke o djetetu, kopiramo prethodne nalaze, popunjavamo upitnike za funkcionalnu analizu ponašanja, te se upoznajemo s roditeljima i njihovim očekivanjima te ciljevima – objašnjava nam Anja Jelaska.

Dodaje kako na osnovi upisnice, te popunjenih upitnika i strukturiranih rezultata intervjua, na stručnom timu određuju osobu odgovornu za to dijete i obitelj te izrađuju plan procjene.

– Na sljedećim susretima, ovisno o dogovoru na stručnom timu, dijete provodi po nekoliko sati u poliklinici sa svakim od članova tima, gdje, ovisno o struci, provodimo testove i ispitujemo djetetove sposobnosti, nakon čega opet na stručnom timu izrađujemo individualizirani plan za dijete i obitelj s preporukama za tretman. Nakon toga dijete se uključuje u program, koji može biti osmišljen od nekoliko sati tjedno do nekoliko sati dnevno. Evidenciju napretka vodimo dnevno ili tjedno, ovisno o tome koliko dijete provodi vremena kod nas, te sve bilježimo u protokolima kako bismo evaluirali njegov napredak. Imamo i intenzivne programe za djecu koja dolaze izvan Splita, iako ih koriste i naši građani. Također odlazimo i u vrtić, školu, obitelj kako bismo što uspješnije i kvalitetnije implementirali naše intervencije. Suradnja je ključ uspjeha – ističe Anja Jelaska.

Naša sugovornica ističe i kako je njihov rad pod stalnom supervizijom dvoje stručnjaka, prof. Charlesa Macea i Nirvane Kos, a objašnjava nam i što to konkretno znači.

ABA tretman

– Jedinstveni smo i po provođenju ABA tretmana, koji se zasniva na principima koji objašnjavaju kako se odvija učenje. Pozitivno pojačanje jedan je takav princip. Kada nakon ponašanja slijedi nagrada, vjerojatnije je da će se to ponašanje ponoviti. Tijekom desetljeća istraživanja u području analize ponašanja razvijene su mnoge tehnike za povećanje željenog ponašanja i smanjenje nepoželjnog koje ometa učenje. Kako je za provođenje ABA tretmana potrebno vodstvo certificiranog ABA terapeuta, u Poliklinici provodimo programe pod supervizijom BCBA uz upute roditeljima za primjenu kod kuće, pa su tako naši supervizori Nirvana Kos, jedina certificirana analistica na području primijenjene analize ponašanja u Hrvatskoj, i prof. Mace, svjetski poznati stručnjak na području ABA-e.

Pod njegovom supervizijom provodimo verbal behavior, verbalno ponašanje, koje se koristi za učenje komunikacije pomoću načela primijenjene analize ponašanja, ABA-e, i bihevioralne teorije. VB motivira dijete, adolescenta ili odraslu osobu da uče jezik spajanjem riječi s njihovom svrhom. Učenik uči da riječi mogu pomoći u postizanju željenih objekata ili drugih ciljeva. Terapija izbjegava naglasak na riječi kao pukih oznaka, primjerice mačka, auto, itd. Umjesto toga, učenik uči kako koristiti jezik kako bi zahtijevao i komunicirao ideje. VB se fokusira na razumijevanje zašto koristimo određene riječi – naglašava ravnateljica "Plavog svjetla".

Izdvojeno

22. srpanj 2020 19:11