StoryEditor
SplitZAŠTITITE SE

Splićanku uznemirio poziv s drugog kraja svijeta, srećom nije uzvratila! U pola sata nesporazuma, ode pola penzije, evo na što treba strogo paziti

Piše Magdalena Družijanić
26. veljače 2020. - 13:32
ilustracija/Shutterstock

U redakciju Slobodne Dalmacije javila se Splićanka koju je uznemirio poziv s otoka na kraju svijeta.

U subotu poslijepodne nešto iza 15 sati, naime, njezin je telefon zazvonio dva ili tri puta, nakon čega je zvonjava prestala.

- Uzela sam mobitel i išla vidjeti tko je zvao. Bilo mi je čudno čim sam vidjela da na ekranu piše +247 nešto, a još i više me zbunilo kad sam vidjela da me zvao netko s Otoka Ascension. Posumnjala sam odmah da je riječ o nekoj prevari, broj nisam zvala natrag - kazala nam je Splićanka.

Otok Ascension inače se nalazi u Južnom Atlantiku, na pola puta između Afrike i Brazila, a naša sugovornica ističe kako definitivno nema nikog tko bi je od tamo zvao.

U želji da upozori i ostale, koji možda ne bi bili toliko sumnjičavi, posebice starije ljude koji žive sami i od mizerne mirovine, priču je odlučila podijeliti s javnošću.

Ovim povodom kontaktirali smo Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti i ondje su nam potvrdili kako je riječ o "tipičnoj prevari".

Korisnike, naime, vrebaju brojni lažni telefonski pozivi sa svih strana svijeta. Prevara funkcionira na način da se pozivi šalju nasumično s opreme nepoznatog operatera, najčešće iznajmljene, u razne fiksne i mobilne mreže i oni se identificiraju kao propušteni.

Kada korisnik uzvrati propušteni poziv, uspostavlja se veza. i vrijeme trajanja poziva tarifira se po standardnim cijenama za tu zonu međunarodnog razgovora.

Veza koja se uspostavi može biti i satelitska, a u tom slučaju uvijek je riječ o udaljenim i  skupim destinacijama.

- HAKOM povremeno zaprima prijave korisnika koje su povezane s različitim zemljama svijeta, zadnjih mjesec dana prijave su zaprimljene za pozive iz Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo je prvi put da čujemo i za poziv korisniku s Otoka Ascencion - kazuju nam sugovornici.

image
screenshot

Prevaranti operiraju na dva provjerena načina.

- Prvi je automatskim pretraživanjem internetskih stranica te pronalaženjem objavljenih brojeva, a drugi, koji je i češći, automatskim nasumičnim biranjem.

Radi se o različitim destinacijama i brojevima. Iz jedne destinacije pozivi se ostvaruju preko velikog broja brojeva - navode u HAKOM-u.

Trošak koji tereti osobu koja uzvrati poziv ovisi o destinaciji i operateru kojeg korisnik koristi. Cijena po minuti može biti i preko 50 kuna, što znači da bi uzvraćenje poziva nekog starijeg i zbunjenog umirovljenika i pokušaj da shvati o čemu se radi istoga mogao stajati i pola, u pravilu, nevelike penzije.

U HAKOM-u se može zatražiti provjera broja s kojeg se poziva, ali je uvjet veći broj prijava, kao i blokadu istog od operatera.

Prije pola godine, kad je zaredale učestale prevare ovog tipa, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti na svojim Facebook stranicama izdala je sljedeće upozorenje.

"Ako dobiješ poziv od nepoznatog i sumnjivog broja uvijek smiješ odgovoriti - troška nema jer poziv nije tvoj. Trošak nastaje samo ako kasnije uzvratiš propušteni poziv!

Ukoliko poziv uzvratiš na sumnjiv broj, a iza njega stoje prevaranti, "pojest" će ti puno novaca! Sumnjive brojeve prijavi svome operatoru ili nama'".

Naša čitateljica, koja nas je upozorila na slučaj, planira sve skupa prijaviti i svom tele operateru.

Sumnjivi pozivni


Pozivi se bilježe iz velikog broja zemalja, zemalja europske Unije, osim Italije ali i Japana i Alžira. Svakako valja obratiti pozornost na ove brojeve: +44, +39, +81, +213....ali i navedeni +247.

Kako se zaštititi?


Osim usmenog upozorenja starijima i onima koji često ne barataju s mobitelima, ne bi bilo loše pribjeći još jednoj opciji. U svakom mobitelu, u postavkama, postoji i opcija 'zabrana međunarodnih poziva', koja se može bez problema aktivirati. Tako će bake, djedovi, kao i djeca biti najsigurniji.

#SUMNJIVI POZIVI IZ INOZEMSTVA#HAKOM#PREVARA

Izdvojeno