StoryEditorOCM
SplitNEOBIČAN SLUČAJ

Splićanka pala u trajektnoj luci i slomila nogu pa tražila odštetu: sud zaključio da je bila nepažljiva i naložio da ona plati 11.000 kuna!

23. travnja 2021. - 15:36

Presudom Općinskog suda u Splitu odbijen je zahtjev Splićanke koja je slomila nogu u trajektnoj luci i tražila novčanu naknadu štete od Lučke uprave. Istom odlukom Splićanka mora platiti ukupno 11.250 kuna troškova postupka.

Tužba je prvo podnesena u kolovozu 2018. godine Trgovačkom sudu u Splitu te se u njoj tražila naknade neimovinske i imovinske štete u iznosu od 150.000 kn sa zateznom kamatom. U tužbenom zahtjevu je navedeno kako je kao zaposlenica tvrtke Obala d.o.o. u travnju 2015. godine oko 7.20 sati parkirala osobni automobil na ograđeni parking za radnike njezine tvrtke, kojim upravlja Lučka uprava i krenula pješke put sjedišta tvrtke pri čemu joj se dogodila nezgoda.

Na izlazu s parkinga je desnom nogom zagazila u pukotinu (rupu) okruglog oblika u kolniku te je navedeno u tužbi su se prije i u vrijeme događaja, u gradskoj luci Split izvodili radovi uređenja operativne površine, iskopa radi izmjene instalacija te radovi na nogostupu oko ulaza na parking. Istog je dana u bolnici napravljen RTG snimak uz dijagnozu uganuća zgloba radi čega joj je preporučeno mirovanje uz stavljanje hladnih obloga.

Završila u gipsu

Nakon tjedan dana joj je po učinjenom RTG snimku, dijagnosticiran lom V metatarzalne kosti desnog stopala, zbog čega joj je stavljen gips do koljena, stoji u tužbi. Po uklonjenom gipsu Splićanka je obavila fizikalnu terapiju, učila hodati uz pomoć ortopedskih pomagala, a i bez njih te je zbog svega pretrpjela neimovinsku i imovinsku štetu u navedenom iznosu, navodi se u tužbenom zahtjevu.

U srpnju 2019. godine Trgovački sud u Splitu oglasio se nenadležnim za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari te je spis ustupljen Općinskom sudu u Splitu. U odgovoru na tužbu Lučka uprava se usprotivila postavljenom tužbenom zahtjevu uz obrazloženje kako mjesto događaja nije parking za radnike društva Obala d.o.o. već se radi o pomorskom dobru.

Nakon toga je Splićanka izmijenila tužbeni zahtjev i na ime štete zatražila 34.600 kuna te da Lučka uprava plati parnični trošak. Tijekom postupka je radi utvrđenja stanja mjesta nezgode proveden očevid na licu mjesta na asfaltnoj površini ispred parkinga (parkirne rampe) u trajektnoj luci Split.

Sudski vještak za geodeziju u svom je nalazu identificirao mjesto nezgode, utvrdivši kako se radi o ulici Domagojeva obala u Splitu, odnosno ulazu na parkiralište. Pregledom e-zemljišne knjige sud je utvrdio kako je kako je nekretnina na kojoj je bilo mjesto nezgode upisana kao pomorsko dobro pod upravom tuženika Lučke Uprave Split.

image
Trajektna luka Split
Vladimir Dugandžić/Cropix

Tijekom postupka saslušana je i Splićanka:

- Tog jutra sam se nakon parkiranja osobnog vozila uputila pješice prema obližnjoj zgradi svog poslodavca, koristeći se pri tome istom trasom kojom se krećem svakog radnog dana, odnosno nogostupom od betonskih kocaka. Prilikom prelaska s rubnog dijela nogostupa (ulegnuća za invalidska kolica) na cestu iskoračila sam lijevom nogom koja je izgubila uporište, odnosno proklizala, zbog čega sam i pala udarivši se u lijevu nogu i potom osjetila bol.

Na tom mjestu je bilo šljunka i oštećenja na kolniku jer su u tijeku bili radovi. Što se tiče vremenskih prilika tog jutra, bilo je vedro, vidljivost uredna, a podloga kojom sam se kretala bila je suha - izjavila je tužiteljica.

Nakon toga je sud zaključio kako raspoloživa dokazna građa ne ukazuje na osnovanost njene tužbe. Prije svega je ukazano na nesklad tužbenih navoda, u kojima se kao razlog pada ističu okrugle rupe, odnosno pukotine u kolniku, bez spomena šljunka, u odnosu na iskaz tužiteljice koja kao razlog pada navodi šljunak i oštećenje kolnika.

Nadalje, sud je prilikom očevida utvrdio, kako stanje lica mjesta odgovara onom na fotografijama priloženim uz tužbu, stoga je nedvojbeno utvrđeno kako na licu mjesta prilikom nezgode nije bilo nikakvih rupa ili ulegnuća u površini kolnika, niti neravnina ili oštećenja koja bi bila vrijedna značaja.

Izostanak koncetracije

Radi se o dvije asfaltne zakrpe koje su u praktički istovjetnoj razini s podlogom kolnika i koje predstavljaju uobičajen i svakodnevan način popravka oštećenja na javnim gradskim prometnicama i površinama, bilo asfaltne ili betonske podloge, navedeno je u presudi. Što se tiče spominjanog šljunka, navedeno je kako se iz fotografija priloženih uz tužbu vidi tog materijala, ali njegova količina i položaj na kolniku ne upućuju na zaključak da bi to bio razlog pada.

Naime, radi se o maloj količini položenoj neposredno uz rub nogostupa (u dužini od tek nekoliko centimetara) te ga je tužiteljica prekoračila, tako da nije imao utjecaja na njezin gubitak ravnoteže i pad, ustvrdio je sud.

Također je dodano kako se tužiteljica prije predmetnog događaja nije kretala nepoznatim okruženjem, već suprotno tome dobro poznatom površinom kojom se, po vlastitom kazivanju, svakodnevno koristi odlazeći na radno mjesto i prilikom povratka do svog vozila, što znači da je znala ili morala znati kako izgleda mjesto na kojem je pala, odnosno kakva je podloga nogostupa i kolnika.

Cijeneći kako su prilikom pada vremenski uvjeti bili optimalni (vedro vrijeme, dobra vidljivost i suha podloga), sud je zaključio kako tužiteljica neposredno pred nezgodu nije upotrijebila dužnu pažnju, odnosno sasvim običnu pažnju koja bi bila dostatna da se izbjegne pad, a time i njegove štetne posljedice, koje su nažalost gotovo svakodnevna i često viđena pojava, kao očita posljedica izostanka koncentracije pješaka.

Zbog svega navedenog tužbeni zahtjev je odbijen, a Splićanka mora platiti Lučkoj upravi 6250 kn parničkog troška i trošak osiguravajućoj kući koja se uključila u postupak kao umješač u iznosu od 5000 kn 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 12:30