StoryEditor
Splittotalna šteta na autu

Splićaninu agava s Marjana uništila Peugeot, nije ni slutio koja ga teška bitka čeka na sudu: ni Grad, ni JU nisu htjeli priznati krivnju, preokret je donijela izjava susjeda

27. lipnja 2019. - 18:47

Grad Split i Javna ustanova Marjan moraju isplatiti Splićaninu J.P. 9.000 kuna jer mu je agava pala na osobni automobil Peugeot parkiran uz rub park šume Marjan i napravila totalnu štetu. Osim toga moraju mu nadoknaditi troškove postupka od 2.600 kuna.

Splićanin je podnio tužbu Općinskom sudu u Splitu u srpnju 2016. godine tražeći 20.000 kuna naknade štete. Naveo je kako je njegov Peugeot 406 krajem lipnja 2015. godine bilo propisno parkirano u Marasovićevoj ulici na javnoj površini uz cestu i to na službeno označenim linijama za parkiranje kada je došlo do pada stabla na njegovo vozilo. Priložio je dokumentaciju u kojoj je bila prijava policiji koja je provela očevid te troškovnik nastale štete od auto kuće. Izjavio je kako je tražio naknadu štete direktno og Grada Splita i Javne ustanove, ali da je dobio odgovor kako se može naplatiti samo putem suda.

U odgovoru na tužbu Grad Split je naveo kako smatra da iz tužbe nije razvidna točna pozicija na kojoj se nalazilo predmetno stablo, odnosno da nije razvidno da bi Grad bio vlasnike čestice zemlje. Također je naveo kako nisu imali nikakvih propusta u obavljanju komunalnih djelatnosti jer se predmetno područje redoviti raščišćavalo i održavano pa da se radi o događaju koji se nije mogao predvidjeti. U očitovanju JU Marjan naveli su kako se zbog proteka vremena ne mogu očitovati o radovima na toj čestici, ali da se vjerojatno na tom području nisu izvodile nikakve aktivnost zbog manjka radne snage i obveze na drugim dijelovima šume.

Sud je utvrdio kako je agava pala na automobil s čestice koja je iznad parkirnog mjesta i koja je u sastavu Park-šume Marjan i koja je nesporno u vlasništvu Grada Splita. Tijekom suđenja izjavu je dao J.P. koji je kazao da mu je na vrata pozvonio susjed i rekao da mu je na Peugeot pala agava. Svjedočio je i susjed.

- Ugledao sam kako biljka agava pada na njegovo vozilo pa sam mu odmah javio. Izašli smo na lice mjesta i pridružio nam se još jedan susjed. Nitko ne održava područje iznad predmetnog parkinga, iako smo mi stanari okolnih kuća to tražili od Grada Splita. Taj parking je javna površina na koju se parkiraju stanari ulica: Marasovićeva, Varoš, Babina i Senjska ulica i ne naplaćuje se, a oznake parking mjesta iscrtali su djelatnici Grada - kazao je.

Provedeno je i vještačenjem po prometno-tehničkom vještaku prema čijem nalazu i mišljenju je proizlazilo da je popravak automobila ekonomski neopravdan i da štetu treba obračunati kao totalnu. Visina štete na tom automobilu po današnjim cijenama iznosi 9.015 kuna, zaključio je vještak. Sukladno tome je sud odredio iznos naknade štete koji prema nepravomoćnoj presudi moraju na jednake dijelove nadoknaditi Grad Split i JU Marjan. Ostatak iznosa od 10.900 kuna koji je Splićanin tražio, sud je odbio.
 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 11:18