StoryEditorOCM
SplitSUVREMENO LIJEČENJE

Splićani više neće morati u Zagreb na pretrage; na Firulama se uređuje pravi ‘svemirski brod‘, samo što nije proradio

Piše Ivica Marković
2. veljače 2023. - 15:45

Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split dobio je novu i najsuvremeniju angiografsku dvoranu vrijednu oko 860 tisuća eura uz koju će se značajno povećati kapaciteti dijagnostičko-terapijskih metoda iz interventne radiologije.

Naravno, za postavljanje tog medicinskog "space shuttlea" bilo je potrebno urediti i prostor u kojemu će uređaj biti smješten pa je uređenje prostora na Firulama koštalo dodatnih 200-tinjak tisuća eura.

- Ove moderne i najsuvremenije metode liječenja u interventnoj radiologiji sve su više zastupljene u svakodnevnoj medicini. Stoga je nabavka još jednog ovakvog uređaja bila prijeko potrebna za što bolje funkcioniranje bolničke radiologije.

Sada ćemo moći obavljati i neke neuro intervencijske postupke koje do sada nismo mogli obavljati u Splitu, već su pacijenti bili primorani odlaziti u Zagreb (postupci na krvnim žilama mozga) - kazuje nam izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

image

Dr. Krešimir Dolić

Duje Klarić/Cropix

Naravno, zanimalo nas je, s obzirom na "nestašicu" kvalitetne radne snage u zdravstvenom sektoru, hoće li imati tko raditi u novoj angiografskoj dvorani?

- U tijeku je edukacija novog mladog kadra koji će raditi u toj dvorani, a ona će svoju punu funkcionalnost imati već u drugoj polovici veljače ove godine. Intervencijska radiologija je perjanica KBC-a Split s baštinom od 50 godina.

U, do sada jedinoj angiografskoj dvorani koju smo imali u KBC-u Split, godišnje smo liječili preko tisuću pacijenata. Sada, kada ćemo imati dvije takve dvorane te će brojke biti kudikamo veće - zaključio je izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 00:08