StoryEditorOCM
SplitPRIČA O MUZEJU

Splićani su se Karamanu smijali da je ‘likar koji skuplja bube‘, a more se tovarima donosilo za bazen na vrhu Marjana...

Piše Damir Šarac
12. ožujka 2024. - 14:19

Ako ga se još sjećate, onda ćemo vam napomenuti kako splitski Prirodoslovni muzej za koji dan slavi stotu godišnjicu osnivanja! A sudbina mu nije bila naklonjena, dapače, dandanas je bez adekvatnog prostora natiskan u neuvjetne prostore nekadašnjeg bazena, zvanog "Kada" na dnu Radunice.

Ali ovaj muzej to nije zaslužio, u godinama nakon osnivanja bio je omiljena institucija kojom su se Splićani ponosili i rado ga posjećivali, posebno Zoološki vrt uz njega, a po blagu koje krije definitivno bi mogao i danas biti vrhunski. Spomenimo samo kako ima nevjerojatnih 166.700 muzejskih primjeraka raspoređenih u 59 zbirki koje su desetljećima daleko od očiju javnosti.

Podsjetit će prilikom stotog rođendana sve sugrađane da je još živ, jezikom struke rečeno, zakukuljen - samo mu treba zraka, treba mu mjesta da pokaže prirodoslovnu riznicu koja se toliko dugo nakupljala. Posjetili smo ih kako bi ispričali nešto o svijetlim počecima i proćirili u dio onoga što čuvaju i čime se bave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:02