StoryEditor
SplitSretan Uskrs!

Splićani se u znatno smanjenom broju okupili na misi u Sv. Duje, nadbiskup Barišić poručio puku: Tko ima nadu, taj ima život i budućnost. Ostanimo odgovorni

4. travnja 2021. - 12:26
Ante Čizmić/Cropix

- Na dan uskrsnuća Gospodinova, zamolimo Onoga koji je otvorio lokot groba i sljepoću srca, da i mi s njime uskrsnemo na novost života; da budemo svjesni i odgovorni vjernici koji će živjeti i svjedočiti razlivenu Božju ljubav u srcima našim, a svima znati opravdati i dati razlog naše uskrsle nade - kazao je svečanom misnom slavlju u katedrali mons. Marin Barišić, nadbiskup metropolit splitsko-makarski.

Svetkovina Uskrsnuća Gospodinova okupila je brojne vjernike, ali sve u smanjenom broju, kako epidemiološke mjere i nalažu. Da nije "novonormalno" već ono naše "staronormalno" sigurni smo da bi Peristil vrvio od života.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Niti dignut kamen s groba, niti prazan grob sa svojom urednošću, nego tek ukazanja Uskrsloga razlog su da se razočarani i odbjegli učenici vraćaju Isusu iz Nazareta. Oni plašljivi, postaju hrabri! Oni beznadni, postojani u nadi! Uostalom, svoju vjeru i nadu u Krista Raspetog i Uskrslog svi posvjedočiše mučeničkom smrću. Život se ne daje lako za ideje, pa čak ni za istinu, a za laž i neistinu je suludo dati život - poručio je nadbiskup i dodao:

- Uskrsli Gospodin isto tako otvara, svojim učenicima kao i nama danas, jedan drugi lockdown našega uma i srca - ne poznavanje Pisma. Ovi zahvati - Kristovo uskrsnuće, ukazanjâ i poznavanje Pisma - Božje su djelo, kakvo čudo u očima i srcima našim. Očevu Božansku ljubav od nas ništa ne može rastaviti: ni osuda križa, ni poniženje groba! Zar bi nešto nas trebalo i moglo rastaviti od ove spasiteljske Božje ljubavi?!

image
Ante Čizmić/Cropix

Duh ljubavi Sina Božjega čini nas sinovima i kćerima Oca nebeskoga, a međusobno braćom i sestrama. Čini nas vjernicima i građanima prvog dana novoga tjedna. Radosni događaj Kristova uskrsnuća temelj je stvaranja i ostvarivanja novoga života, društva i svijeta; božanski je pouzdan temelj, izvor i vrhunac djelatne ljubavi i sigurne nade. Sve naše ljudske nade mogu nas samo poticati re-animirati, ali pred smrću su nemoćne.

- Mi danas poput one dvojice učenika na putu u Emaus imali smo i imamo svoje nade. A mi smo se nadali da će prvo stoljeće trećeg tisućljeća biti vrijeme blagostanja, sigurnosti, napretka, vrijeme novih medicinskih saznanja. Jasno, nove ljudskosti: čovjeka duhovno-moralne nepokvarljivosti i s produženim vijekom tjelesnoga života.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nažalost, sa svime što nas sada prati mogli bismo reći da smo usporeni ili možda pored puta budućnosti. Samo nada koja je uskrsnula, koja je otvorila grob i pobijedila smrt ima svoje čvrsto sidro u nebeskim božanskim temeljima. Zato smo kršćani jer smo ljudi ove uskrsnule nade. Ova nada sposobna je pobijediti silu teže svakoga tijela i preskočiti našu vlastitu sjenu. Tko ima ovu nadu, taj ima život i budućnost.

Stoga, ostanimo i budimo odgovorni pred Bogom i pred bližnjima, pred ovom božanskom ljubavlju i za ovu uskrslu nadu prvoga dana novoga tjedna - poručio je naš nadbiskup puku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 07:40