StoryEditorOCM
SplitGRADSKI PROJEKT

Splićani, pamtite li kako se u Jugoslaviji zvala Papandopulova ulica? Možda novi trg na Trsteniku dobije baš to ime

Piše Sandi Vidulić
20. ožujka 2024. - 07:40

Grad Split namjerava urediti trg gradskog kotara Trstenik. Raspisao je prethodno savjetovanje za izvođenje radova u vrijednosti od 95.000 eura.

Prostor ispred zgrade kotara Trstenik je trenutno nedovoljno povezan s pješačkom trasom Papandopulove ulice. S druge strane, osobama s invaliditetom taj je prostor fizički nedostupan. Stoga se u projektu zaključuje kako se prostor može kvalitetnije koristiti, a da se to sada događa tek u rijetkim prigodama. Naime, dio prostora je iskorišten za privremene sportske sadržaje u nedostatku ostalih sportskih površina.

Kaskadno gledalište

Kako bi se unaprijedilo korištenje prostora, izrađeno je rješenje kojim su planirani rampa za osobe s invaliditetom uz sjeverni prolaz iznad zgrade kotara i izvođenje kaskadnoga gledališta uz sjeverni zid trga ispod pješačke trase. Planira se i povezivanje trga sa šetnicom kroz samo gledalište kako bi se aktivirao prostor za višestruka događanja i veću posjećenost. Namjera je se da se dobije kvartovski dnevni boravak i gledalište za lokalne proslave, priredbe i projekcije.

Središnji dio trga bi se predvidio za sjedenje i igru, a južni dio s elementima sportskih sadržaja, malog nogometa i košarke koristio bi se za rekreaciju i natjecanja.

U projektu stoji da bi se postavio nosač mrežne zavjese ili platna koje bi se po potrebi koristilo za projekcije ili za odvajanje sjevernog i južnog dijela trga u različitim prigodama.

Nakon uređenja, ovaj trg kotara Trstenik bi trebao uskoro dobiti službeni naziv, a to će izgleda biti po nekoj istaknutoj osobi.

Henrik Znidarčić

– Planirano je davanje imena uređenom trgu, jedan od prijedloga građana je da se trg zove po Henriku Znidarčiću, po kome se prije zvala cijela Papandopulova ulica – napominje se u glavnom i izvedbenom projektu koji je radio arh. Duje Štambuk.

image

Trg na Trsteniku će se urediti i dobiti ime

Joško Ponoš/Cropix

No, bilo je i drugih mišljenja po kome bi se trg trebao zvati. Čelni čovjek kotara Trstenik, Damir Barbir, oglasio se 30. kolovoza 2022. priopćenjem u kojem se založio da se trg nazove po dugogodišnjem istaknutom članu SDP-a Vinku Bajroviću Capi.

image

Vinko Bajrović

– Vinko Bajrović je ostavio neizbrisivi trag u matematici, sportu, političkoj satiri i humoreski. Posebno ću pamtiti inicijative kroz kotar Trstenik, gdje je bio potpredsjednik u proteklom mandatu Vijeća. Jedna od njegovih ideja je bila izgradnja kotarskog trga, kao mjesta okupljanja i kulture, dostupnog svim građanima Trstenika. Trebao bi to biti centar pjesme, plesa, projekcija i rasprave. Mjesto gdje će se građani družiti i upoznavati, što je u ovom brzom vremenu izuzetno važno – istaknuo je u priopćenju Barbir.

– Pokrenuti njegovom inicijativom, izradili smo idejno rješenje i pokrenuli projekt koji se nalazi u ovogodišnjem proračunu Grada Splita. Trstenik će u skoroj budućnosti imati kotarski trg, a ja ću predložiti Komisiji za imena ulica i trgova, da se taj trg nazove Trg Vinka Bajrovića Cape, jer Vinko je to zaslužio – naveo je ovaj bivši Capin stranački kolega i dodao kako se konzultirao sa suprugom pokojnog Bajrovića, koja je inicijativu podržala.

No, ostaje pitanje hoće li ova ideja, koja datira iz vremena kad je Damir Barbir bio predsjednik splitskog SDP-a, biti usvojena od gradske vlasti. Glavni i izvedbeni projekt je izrađen godinu kasnije, u listopadu 2023., i ne spominje da bi se trg kotara Trstenik mogao zvati po Bajroviću, a u srpnju iste godine Barbir je izbačen iz SDP-a zbog podrške Ivici Puljku. Nakon toga troje vijećnika u kotaru Trstenik je napustilo tu stranku solidarizirajući se s Barbirom.

Upitali smo Damira Barbira zalaže li se i dalje da se trg na Trsteniku zove po Vinku Bajroviću Capi, s obzirom na to da se u projektu spominje i prijedlog da ga se nazove po Henriku Znidarčiću, pripadniku pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, koji je nestao nakon saslušanja u Jasenovcu.

– Nisam o tome imao informaciju, pogledat ću o čemu se radi. Raspravit ću o tome preko Vijeća kotara pa ćemo donijeti neku odluku – kazao nam je Barbir koji je na čelu gradskog kotara Trstenik.

image

Trg na Trsteniku će se urediti i dobiti ime

Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:21