StoryEditorOCM
Splitpodržavaju li ih?

Splićani o štrajku sudaca: Plaćat ih po učinku, ne po privilegiji. Udaraju po sirotinji, a ubojice šetaju po toplicama

Piše Frano Kiso
22. siječnja 2024. - 22:44

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi bijeli štrajk sudaca, a sudjelovanje je najavila i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

Udruga hrvatskih sudaca izvijestila je da se u sljedeća dva tjedna ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Istražili smo kakvo je stanje na splitskim sudovima i, potpuno iznenađujuće, određeni dio sudaca nije odgovorio na poziv udruge i jutros su revno obavljali poslove sa strankama.

- Udruga je pozvala na štrajk, a svakom sucu je ostavljeno na izbor hoće li raditi. Dobar dio sudaca koji radi sa strankama nije u štrajku i neće se dogoditi situacija da građanin dođe na sud i da ga se odbije jer je sudac u štrajku - kaže nam Dinko Mešin, glasnogovornik splitskog Županijskog suda, i dodaje da su danas uredno održali rasprave i da stranke nisu imale problema.

image

Dinko Mešin

Duje Klarić/Cropix

Trgovački sud u svom priopćenju navodi da samo jedan njihov sudac ne participira, dok svi ostali suci sudjeluju u mjerama upozorenja.

- Sukladno zaključcima Udruge hrvatskih sudaca, bit će odgođene sve radnje u svim predmetima, osim u onim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Koji su to predmeti odlučuje svaki sudac, ovisno o okolnostima svakog pojedinog slučaja - kaže Ivan Čulić, predsjednik suda.

- Ne raspolažemo podacima koliki se broj sudaca ovog suda odazvao bijelom štrajku. Trenutno se bez ikakvih smetnji odvija preseljenje Općinskog suda, a očekuje se da će biti okončano u srijedu. Slijedom navedenog, sud će s redovnim radom na novoj adresi započeti 25. siječnja - objasnila nam je Dunja Rumora, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu.

image

Dunja Rumora

Saša Burić/Cropix

Manji odaziv

Udruga hrvatskih sudaca jutros je poslala medijsko priopćenje u kojoj su se pohvalili da je odaziv sudaca na nacionalnom nivou ovaj put nadmašio i prošlogodišnji.

- Odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca u ponedjeljak je veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023. U nekim gradovima odaziv sudaca je stopostotan - vele naglašavajući kako udruga nikad nije namjeravala sudjelovati u opstrukciji izbora, niti pozivaju svoje članstvo na to.

A na naš upit o broju splitskih sudaca koji sudjeluju u štrajku, odgovaraju da je postotak ipak nešto manji u odnosu na ostatak Hrvatske.

- Ogranak UHS-a Split, a u kojem su članovi i suci Županijskog suda u Splitu, ima preko 70 posto odaziva na mjere upozorenja - pišu.

Bez podrške građana

U želji da saznamo što građani misle o zahtjevu sudaca za donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, uputili smo se ispred splitske Palače pravde, a upravo je ona trn u oku jednom našem sugovorniku.

- Ovo bi tribala bit Palača nepravde, a ne pravde. Pravosuđe je donilo puno zla i nepravde ovom narodu, najgori su iza političara. Udara se po sirotinji, a ubojice šetaju po toplicama - požalio nam se umirovljenik Miljenko aludirajući na pravosudnu sagu oko Tomislava Horvatinčića koji umjesto u zatvorskom dvorištu slobodno šeće parkom u Krapinskim Toplicama.

- Triba ih plaćat po učinku, ne po privilegiji. Ima dobrih sudaca i radnika kao i u svakom poslu. Ali onaj ko oslobađa tajkune i kažnjava prodavačice na Pazaru nije zaslužio nikakav posao, kamoli dobru plaću - govori nam Anka koja i sama ima gorka iskustva s hrvatskim pravosuđem, a u sličnom tonu se odvija većina jutrošnjih razgovora s građanima.

- Odugovlačenja, nerad, loše odluke. Ne podržavam štrajk. Puno i imaju šta su zaslužili - oštar je bio jedan stariji gospodin koji je htio ostati anoniman da ga se ne bi, citiramo, povezivalo s Plenkovićevim interesima.

Međutim, naišli smo na jednog veterana Domovinskog rata koji u potpunosti podržava težnju sudaca za većim plaćama i nema baš puno negativnih iskustava s pravosudnim tijelima. 

- Pa i oni su ljudi, imaju svoje živote i potrebe. Sud je zatrpan predmetima i ima tu više posla nego što se misli. Ako ih bolje platimo, bolje će i radit, to će ih motivirat - kaže ratni vojni invalid Mate i prstom upire u - političare.

- Jedino bi političarima ukinio plaće i privilegije. Rat je pogodio cilu moju obitelj, a na kraju nismo dobili državu za koju smo se borili. Virujte mi, sve kreće od politike, lako ćemo mi za suce i sutkinje - zaključuje ogorčeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:36