StoryEditorOCM
SplitSUPER IDEJA

Splićani guštali na besplatnoj turističkoj turi za domaće ljude: ‘Sram me koliko stvari ne znam o svom gradu‘

Piše Frano Kiso
14. siječnja 2024. - 15:42

Grad pod Marjanom svake godine pohodi stotine tisuća turista, a Splićani uglavnom ili grintaju zbog prevelikih gužvi i problema s inozemnim gostima ili pokušavaju mukotrpnim radom štogod zaraditi od priljeva novca tijekom sezone.

Ponekad u svemu tome zaboravimo da živimo u 1700 godina starom gradu koji vrvi povijesnom i kulturnom baštinom i da ipak postoji razlog zašto turisti potegnu s drugog kraja svijeta da bi zakoračili na ovaj dio Mediterana.

Upravo je zato dobro da se i ove godine povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske proveo turističko-edukacijski projekt "Upoznaj svoju zemlju - Grad Split", a planove je kvarilo jedino izrazito hladno i kišovito vrijeme zbog kojeg se nije ponovila prošlogodišnja uspješnica.

Ipak, interesa za besplatne ture nije manjkalo i u nedjelju točno u podne kod makete na Rivi okupili su se znatiželjni građani željni pobliže upoznati povijest svoga grada, poglavito njegove stare jezgre.

- Svi su građani zapravo ambasadori svoga grada jer imaju priče koje ne možete pronaći na Wikipediji - kaže Anita Birimiša, tajnica ‘Udruge turističkih vodiča Split‘ i napominje da Splićani dosta znaju o svom gradu.

- Sretna sam što mogu pomoći domaćim stanovnicima da što bolje upoznaju grad. Nekad je najteže voditi ljude na našem jeziku jer dosta toga znaju, na svom su terenu i imaju puno pitanja - veli Andrea Alujević, turistička vodičica za engleski, španjolski i talijanski jezik.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ukupno dvadeset turističkih vodiča vodilo je ture razgledavanja kroz Split i Salonu, a mi smo imali sreću što nas je dopao vodič koji je na potpuno jasan, artikuliran i zanimljiv način u kratkim crtama prepričavao bogatu povijest grada.

Manje poznata povijest

Tako smo od Željana Kutlače mogli čuti da se na splitskom području živjelo mnogo prije cara Dioklecijana koji je odlučio od ostataka grčkih kolonija napraviti prvenstveno vojni logor, pa tek onda rezidenciju za svoje staračke dane.

Iako je sebe smatrao nekom vrstom božanstva i Jupiterovim sinom te je zbog toga proganjao kršćane, ipak je mnogo dijelova palače pretvoreno u sakralne objekte.

- Grad Split je više nastradao od saveznika nego od stranih vladara i kolonizatora. Moramo se pokloniti i Napoleonu zbog svega onoga što je napravio u samo 15 godina - kaže Kutlača nabrajajući brojne zanimljivosti o starom Splitu.

Građani se iznenadili činjenicom kako su Splićani ratovali s Trogiranima oko zemlje u Kaštelima, da su Dioklecijanovi podrumi bili natrpani kamenjem, da su Turci poštedjeli samostan sv. Ante od paleži jer su franjevci lukavo naslikali Muhameda i kako je Grgur Ninski spašen pravom filmskom akcijom usred Drugog svjetskog rata i hvatanja partizana.

Građani oduševljeni

- Meni je ovo ludilo. Cili život živim u Splitu i tek danas saznajem neke stvari. Triba me malo bit sram, ali bolje ikad nego nikad - našalila se umirovljenica Nada koja je za besplatnu turu saznali preko kćeri s kojom je odlučila današnji dan pametno iskoristiti.

image
Jakov Prkić/Cropix

U našoj maloj grupi bilo je podosta starijih građani, no i iznenađujuć broj mladih i djece koji su s velikim zanimanjem upijali informacije o nevjerojatnoj povijesti svakog kantuna u jezgri grada. Obišli smo stare zidine, Dioklecijanove podrume, Pjacu, Peristil, Zlatna vrata i završili na Voćnom trgu ispred kipa Marka Marulića.

- Trebali smo imati preko tisuću ljudi, no zadovoljni smo odazivom s obzirom na vremenske uvjete. Lani je na jednog vodiča bilo pedesetak ljudi, ali danas se barem nismo morali nadglasavati i tura je bila sjajna - kazao nam je Kutlača po završetku obilaska i prepričao anegdotu sa stranim turistima:

image

Vodič Željan Kutlača

Jakov Prkić/Cropix

- Najsmješniji su Amerikanci koji imaju neku svoju percepciju. Tako su me jednom prilikom nakon dvosatnog obilaska grada pitali gdje je ta Palača, ne shvaćajući da je to zapravo centar grada.

Teškom voljom smo napustili povijesno-turističku edukaciju na otvorenom, a za nekoliko mjeseci Dioklecijanovu palaču će napuniti stranci koji će na jednak način ostati zadivljeni ovim povijesnim gradom. Kao i svake godine, obistinit će se kultni stihovi Olivera Dragojevića: lipotu poklanjaš svim ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:45