StoryEditorOCM
Splitdi ga smjestit?

Splićani dobivaju nove garaže, provjerili smo koliki je interes za stanarskim pretplatama: ‘Zimi često ispalim na živce‘

Piše Ana Pivčević
13. rujna 2023. - 09:06

Iz gradske tvrtke "Split parking" prošlog su tjedna izvijestili da je izgradnja garaže na Lokvama pred samim završetkom te da čekaju termin tehničkog pregleda. Pozvali su građane da predaju zahtjev za pretplatu, a riječ je o principu naplate kao na izvanuličnim parkiralištima.

To u praksi znači da će stanari imati pravo na povlaštenu parkirnu kartu koja iznosi 11,95 eura mjesečno, no ona ne znači rezervirano parkirno mjesto, nego se u skladu s popunjenošću garaže nalazi mjesto za parkiranje ravnopravno s ostalim korisnicima.

Broj pretplata nije ograničen, a ovakav model već funkcionira u garažama u Tijardovićevoj, Krležinoj i Ostravskoj. Upravo nam je dio da broj pretplata nije ograničen zapeo za oko jer, naravno, što je više pretplata, manja je mogućnost da ćete pronaći mjesto za svojeg limenog ljubimca.

– Preko ljeta nije bilo problema u pronalasku mjesta jer su mnogi bili na godišnjima i izvan Splita, ali zato je zimi nakon 20 sati nemoguće pronaći mjesto – govori nam stanarka Krležine ulice koja ima mjesečnu pretplatu.

‘Ispalim na živce‘

Dodaje da cijena od 11,95 eura stvarno nije visoka.

– Iznos stvarno nije tko zna koliki, ali isto zimi često "ispalim na živce" dok se vrtim po kvartu jer u garaži nema mjesta. Isplati se uzeti, pa ako nađete mjesto, ludilo, ali to ne znači automatski i miran život po tom pitanju jer mjesto nije rezervirano – kaže nam sugovornica.

Koliki je zapravo omjer parkirnih mjesta na raspolaganju i prodanih pretplata, pitali smo "Split parking". Zanimalo nas je i koliko se novca u njihovu blagajnu slije iz ove djelatnosti. Iz "Split parkinga" su nam objasnili da oni provode odluke o načinu provođenja prometa u mirovanju koje donosi Grad Split, a u garažama u Tijardovićevoj, Krležinoj i Ostravskoj riječ je o modelu izvanuličnih parkirališta.

– Broj stanarskih pretplata ovisi o broju vozila koje posjeduju stanari iz okolnih ulica, odnosno o broju valjanih zahtjeva. Željeli smo naglasiti da svi stanari konkretnih ulica, sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, imaju pravo na stanarsku pretplatu, a ostali na građansku ili poslovnu.

Model naplate koji se primjenjuje u garažama koje su preuzete ili izgrađene posljednjih godina nije novost, u primjeni je na svim izvanuličnim i uličnim parkiralištima u cijelom gradu. Takav model osigurava svim stanarima jednaku priliku na korištenje usluge, ona košta manje, a iskoristivost postojećih mjesta tako je najveća jer osigurava cirkulaciju vozila tijekom cijelog dana – objasnili su nam iz "Split parkinga".

image

Garaža na Lokvama

Split Parking

Dodali su da je Split jedini grad u kojem još uvijek, u starim garažama, postoji model stanarskih garaža s rezerviranim mjestima.

– U Tijardovićevoj je na raspolaganju 296 mjesta, a ima 316 aktivnih pretplata, dok u Ostravskoj ima 305 mjesta te 488 pretplata. U Krležinoj su na raspolaganju 304 mjesta, a aktivno je 415 pretplata.

S obzirom na odnos pretplata i broja mjesta u postojećim javnim garažama s ovakvom vrstom naplate, prema statistici, u dobrom dijelu dana uvijek je dostupan određen broj mjesta, ali su ona bolje popunjena i ne stoje prazna tijekom cijelog dana.

Jednostavnije rečeno, nemamo situaciju gdje netko napusti garažu na cijeli dan ili više, a to mjesto u međuvremenu cijeli dan stoji prazno iako bi moglo biti korišteno, a takvih je slučajeva puno.

Najveća je popunjenost ovih garaža tijekom noćnih sati, a najveći je pritisak na garažu u Krležinoj, s tim da, primjerice, u Ostravskoj slobodnih mjesta na krovnoj etaži ima gotovo uvijek, i to više desetaka – kazali su nam iz ove gradske tvrtke.

Skuplje za tvrtke

Na Lokvama će biti dostupna ukupno 222 parkirališna mjesta, odnosno 188 natkrivenih mjesta za automobile te 22 za motocikle, 10 mjesta za osobe s invaliditetom te dva mjesta s punionicama za vozila na električni pogon. Svi stanari u radijusu od 300 metara od javne garaže u kojoj se naplaćuje parking imaju pravo na stanarsku pretplatu po povlaštenoj cijeni koja iznosi 11,95 eura mjesečno.

Za sve ostale koji nisu stanari, a žele pretplatu isključivo za jednu od lokacija, cijena mjesečne pretplate iznosi 15,93 eura. Za pravne osobe ili vlasnike obrta mjesečna pretplata iznosi 21,24 eura.

– Prosječni mjesečni prihod za Tijardovićevu iznosi 3000 eura, za Krležinu 4000 eura te za Ostravsku 4700 eura, a dio tih sredstava ide u pokrivanje troškova održavanja garaža. Financijski model i visina mjesečnih pretplata takva je da nije moguć povrat investicije, no kako se radi o komunalnoj usluzi građanima, to nije kategorija koja je presudna kod odluke o investiciji.

Moguća su manja odstupanja s obzirom na to da dolazi do određenih promjena u broju pretplata iz mjeseca u mjesec – odgovorili su nam iz "Split parkinga".

image

U garaži u Krležinoj na raspolaganju su 304 mjesta

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:18