StoryEditor
Split'nobel days'

Splićani, besplatno poslušajte predavanja Nobelovaca: Medicinski fakultet u Splitu ugostit će četiri znanstvenika svjetskog glasa, svi ste pozvani

Piše Ana Franić
3. rujna 2019. - 16:00
nobel

Medicinski fakultet u Splitu u rujnu će ugostiti čak četiri dobitnika Nobelove nagrade u okviru projekta "Nobel Days".

U amfiteatru Medicinskog fakulteta večeras će se održati niz predavanja svjetskih stručnjaka, kao i panel rasparava - Nobel Talk na kojoj će sudjelovati Joachim Frank, Richard Roberts i Georg Bednorz, dobitnici Nobelove nagrade.

Joachim Frank, biofizičar, 2017. godine dobio je Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kriostatskog elektronskog mikroskopa.

Richard Roberts, biokemičar i molekularni biolog, 1993. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena, a Georg Bednorz, mineralog i fizičar, dobio je 1987. Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće supravodljivosti keramičkih materijala na temperaturi od 35 Kelvina.

Harald zur Hausen, njemački virolog, dobio je 2008. godine Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće uloge humanog papiloma virusa u nastanku karcinoma grlića maternice. Harald zur Hausen svoje predavanje će održati 24. rujna, izdvojeno kao poseban događaj u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju.

Manifestacija je otvorenog tipa i potpuno besplatna te će svi zainteresirani moći poslušati predavanja i panel raspravu nobelovaca. Svečano otvorenje na rasporedu je danas u 18 sati, a čitav raspored predavanja možete vidjeti na službenim stranicama „Nobel Days-a“.

Organizatori projekta „Nobel Days“ su studentske sekcije Medicinskog fakulteta u Splitu – NeuroSplit i CPSA, Medicinski fakultet u Splitu, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS).

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:35