StoryEditorOCM
Splitnamirenje štete

Splićani, ako vam bura sruši stablo na auto, ne zovite Grad. Odštetu će vam isplatiti ovo osiguranje, imali su posla...

Piše Frano Kiso
6. prosinca 2023. - 19:11

Klimatske promjene i sve učestaliji naleti grmljavinskog nevremena nisu zaobišli ni splitsko područje. Jedno od njih se nedavno sručilo na grad, a vatrogasne službe su u više navrata morale intervenirati pri uklanjanju stabala i grana s pogođenih ulica. 

image

Oštećeni automobil

Vladimir Dugandžić/Ilustracija/Cropix

Posebno je nastradao automobil jednog nesretnika u Velebitskoj ulici pri odronu većeg komada stabla i krošnje. Zašto se to događa i kako zaštititi ljude od ove zelene pošasti pitali smo Sinišu Gašparevića, direktora "Parkova i nasada".

- Nismo ove godine primijetili neko izrazito povećanje otpadnutih i lomljivih grana. Nekad padaju i one zdrave, ne možemo na to utjecati.

Upravo traje sezone rezidbe za vrijeme zimske hibernacije i stanja mirovanja biljki, a krošnje ćemo obrezivati do ožujka – objašnjava direktor. 

image

Siniša Gašparević

Vojko Bašić/Cropix

Nameće se pitanje što je s nastalom štetom i kako se građani mogu naplatiti uslijed nemilog događaja kojeg su doživjeli na javnoj gradskoj površini.

- Više puta smo iskomunicirali ovo pitanje naplaćivanja odštete. Splićani ne moraju slati upite gradskoj upravi već je dovoljno poslati zahtjev našem osiguranju – poručuje Gašparević i dodaje da je ove godine polica osiguranja sklopljena s HOK osiguranjem.

Odštete do 13 tisuća eura

U želji da preciziramo koliko je odštetnih zahtjeva došlo na njihova vrata i o kojim je ciframa riječ, poslali smo upit nadležnoj osiguravajućoj kući.

- Od 1. siječnja ove godine do danas zaprimili smo i riješili 92 odštetna zahtjeva po polici osiguranja od javne odgovornosti prema trećim osobama osiguranika "Parkovi I nasadi" - detaljno nam javljaju iz HOK osiguranja i navode novčani raspon odšteta.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Visine odštetnih zahtjeva su bile u rasponu od 130 eura do 12.700 eura i najčešće su se odnosile na materijalne štete na motornim vozilima.

Objasnili su nam i proces obrade u slučaju štete te naglasili da cijeli postupak počinje pisanom prijavom odštetnog zahtjeva oštećenika uz fotografije nastalog događaja. Potom slijedi očitovanje "Parkova I nasada", izvid procjenitelja te utvrđivanje pravne osnove i visine štete.

Kontejneri lete

Slična politika oko šteta provodi se i u "Čistoći" iz koje nam javljaju da osiguravajuće društvo plaćanje obavlja izravno oštećenim osobama te da nemaju uvid u visine isplaćenih šteta.

Do sada je tijekom 2023. godine prijavljeno ukupno 27 šteta od kojih se 24 odnose na udar spremnika za prikupljanje otpada u vozilo uslijed jakog vjetra.

Jedna se odnosi na udar spremnika u izlog uslijed jakog vjetra, jedna na oštećenje vozila do kojeg je došlo prilikom zapaljenja plastičnog spremnika te jedna zbog oštećenja vozila prilikom pražnjenja spremnika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:05