StoryEditorOCM
Splitepicentar života

Specijalizirani strani portal objavio popis 100 najboljih plaža na svijetu, visoko se plasirala i splitska

Piše split sd
13. ožujka 2024. - 14:32

Portal Beachatlas, startup sa sjedištem u Londonu koji se specijalizirao za svjetske plaže, objavio je popis 100 najboljih plaža na svijetu, a na popisu se našla i splitska plaža Bačvice koja je zauzela 21. mjesto. 

- Plaža Bačvice u Splitu u Hrvatskoj predstavlja kulturni simbol i epicentar društvenog života, gdje se duh grada najživlje izražava kroz cijenjenu igru ​​picigin. Picigin je sport ili, prikladnije, umjetnička forma, gdje lokalci izvode akrobacije olimpijske razine u plićaku kako bi zadržali sićušnu lopticu u zraku, često uz dramatične skokove i padove u more. Ovdje je razmetanje dio igre, a dress code naizgled nalaže Speedos - piše u objašnjenju Beachatlasa

image
Duje Klaric/Cropix

Uz Bačvice, na popisu najboljih plaža na svijetu, na 59. mjestu našao se i vojni tunel na Visu koji je služio za zaklon ratnih brodova.

Kako su naveli, tipična potraga za najboljim svjetskim plažama usmjerena je na njihovu vizualnu privlačnost - pijesak i čisto plavo more, ali portal Beachatlas je obuhvatio i različite kriterije kao što su vrijednost za lokalnu zajednicu, kulturni značaj te prirodnu raznolikost. U sastavljanju liste pomogli su i stručnjaci za putovanja i influenceri, a boje Hrvatske predstavljali su Putoholičari. 

image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:41