StoryEditor
SplitPROJEKT ‘SOLAR‘

Solarnim crjepovima do obnovljivih izvora energije u Varošu: odobrena nepovratna sredstva od 1,8 milijuna kuna, zainteresirani javite se na poziv iz Grada

Piše Milena Budimir
6. listopada 2021. - 17:08

Ponekad vijesti djeluju toliko idilično da su prosječnom čitatelju potpuno nevjerojatne.

No, koliko god mi vjerovali kako kod nas baš ništa ne valja, nije to baš istina. Recimo, projekt "Solar". Ovim projektom bi preko solarnih crjepova došli do obnovljivih izvora energije u Varošu. Nevjerojatno, ali stvarno je tako.

Naime, u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.", financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda, odobrena su nepovratna sredstva u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15 posto sredstava doći će iz državnog proračuna Republike Hrvatske i 85 posto iz Europskog socijalnog fonda) za provedbu EU projekta "Projekt Solar – sunčani Varoš sretnih stanovnika, revitalizacija prostora i uspostava društveno-kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita", čiji je nositelj umjetnička organizacija IKS festival, uz partnere Grad Split, Udrugu stanovnika povijesne jezgre grada Splita "Get" i Splitsko-dalmatinsko društvo za celijakiju.

Ovim se nastoji poboljšati iskorištenost javnih prostora, a sve u korist društvenog života, te potaknuti i senzibilizirati svijest građana o važnosti sudjelovanja u umjetničkom, kulturnom i društvenom životu grada.

U samo nekoliko mjeseci provedbe ovog izazovnog projekta, novonastajući društveno-kulturni centar "Solar", u Ban Mladenovoj 9 u Varošu, ugostio je više od 200 polaznika na svojim kulturno-umjetničkim, edukativnim i informativnim programima.

Navedenim projektom obnovit će se ne samo prostorije zgrade na adresi Ban Mladenova 9 i Sinovčićeva 6, već će se Grad Split, kao partner u projektu, pobrinuti da ovaj društveno-kulturni centar dobije i novo krovište kroz pilot-projekt postavljanja solarnih crjepova.

Budući da krovovi itekako utječu na očuvanje tradicijske gradnje i na urbanu estetiku, solarnim crijepom pronašao se način iskorištavanja obnovljivih izvora energije adaptacijom suvremenih tehnologija u očuvanju baštine, zadržavajući autentičnu vizuru staroga Splita, prepoznatljivu po svojoj dominantnoj crvenoj boji.

Stoga Grad Split ovim putem poziva sve zainteresirane izvođače građevinskih radova da se odazovu pozivu za obnovu krovišta, izvođenje solarne elektrane i postavljanje solarnih crjepova snage 2 KW, čija bi se dobivena energija koristila unutar samog objekta. Poveznica na objavu dostave ponuda nalazi se na web-stranici Grada Splita.

item - id = 1132929
related id = 0 -> 1132910
related id = 1 -> 1132644
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2021 17:08